Pierre Wynants Trophy: de oprichter geeft het stokje door aan Lionel Rigolet

‘De Ster van de Belgische Keuken’, de grote kookwedstrijd die in samenwerking met Mastercooks wordt georganiseerd en nu de ‘Pierre Wynants Trophy’ heet ter ere van de man die hem oorspronkelijk had bedacht, wordt sinds het begin voorgezeten door deze laatste. Pro memorie, de chef van het Rouppeplein heeft altijd de Belgische keuken en Belgische producten in de kijker willen zetten en het gebruik van deze producten is de voornaamste originaliteit van deze gastronomische wedstrijd. Vandaag draagt de beroemde chef van het Rouppeplein de organisatie van deze topwedstrijd over aan zijn schoonzoon en opvolger Lionel Rigolet. De huidige chef van Comme chez Soi legt uit hoe hij deze nieuwe uitdaging ziet.

Het is niet gemakkelijk om een dergelijke opvolging op zich te nemen....

Het is duidelijk dat ik van plan ben om in de continuïteit van mijn schoonvader te werken met alles wat bereikt is.  En waarom niet in een familiale continuïteit en dynamiek, onder meer door mijn zoon Loïc te betrekken bij de organisatie en de jury...

De jeugd staat dus centraal in uw zorgen?

Ik denk dat we deze wedstrijd inderdaad kunnen laten evolueren naar een grotere betrokkenheid van jonge chefs. Dat zou het mogelijk maken om ons te onderscheiden van andere wedstrijden. Voor de samenstelling van de teams zouden we kunnen denken aan de combinatie van een professional en een stagiair, bijvoorbeeld door leerlingen van het laatste jaar of zevende jaar te laten samenwerken met de kandidaten.

Is het ook belangrijk om het federale karakter van de Trophy te behouden?

Absoluut... Daarom denk ik dat we de organisatie ervan aan beide zijden van de taalgrens moeten afwisselen in twee scholen, in Vlaanderen en in Wallonië. Bijvoorbeeld in Koksijde en Namen.

Staat het gebruik van Belgische producten nog steeds centraal in het project?

Natuurlijk, dat is wat mijn schoonvader altijd heeft gewild toen hij de wedstrijd in het leven riep en het is een van de andere belangrijkste kenmerken van deze Trophy. Ik denk dat we nog verder kunnen gaan door de kleine lokale producenten er meer bij te betrekken. Het is essentieel om degenen die aan de basis liggen van de originaliteit van de Belgische keuken erbij te betrekken.

Overweegt u andere belangrijke veranderingen?

Misschien moeten we het beoordelingssysteem, waarvoor momenteel alleen koks instaan, herzien. We zouden tevens de creatie van voorgerechten in de proeven kunnen opnemen…

 

Lionel Rigolet neemt fakkel over van Pierre Wynants

Lionel Rigolet (Foto door Benjamin Brolet)

 

Alle artikels over de Pierre Wynants Trophy