Sommelier Wim Casteur en chef-kok Wim Goedertier van restaurant SOMM winnen de nationale competitie van de 11e Copa Jerez.
- Sommelier Wim Casteur en chef Wim Goedertier van restaurant SOMM, onder leiding van Marina Claus, zullen België vertegenwoordigen op het tweejaarlijkse internationale gastronomische evenement dat in 2025 zal plaatsvinden in Jerez de la Frontera.
- De lat lag hoog want in de internationale editie van 2021 werd de Belgische delegatie de overall winnaar van deze wedstrijd.
Brussel, 16 september 2024 – Het Belgische team dat deelneemt aan de finale van de internationale competitie Copa Jerez is bekendgemaakt. Sommelier Wim Casteur en chef-kok Wim Goedertier die samenwerken, zijn geselecteerd om België te vertegenwoordigen op de 11e Copa Jerez-competitie.
Taak voor de selectie
De opdracht voor deze voorselectie van de Copa Jerez-competitie is duidelijk. Elk team, bestaande uit een sommelier en een chef-kok, stelt een menu voor met een voorgerecht, een hoofdgerecht en natuurlijk een nagerecht, waarin Sherry de hoofdrol speelt in harmonie met de culinaire creaties die het team samenstelt. Van alle menu's die heel wat deelnemers voor de wedstrijd hadden ingediend, voldeden er 3 aan de strenge vereisten voor evaluatie.
Deze drie teams haalden de finale:
- Restaurant SOMM, Gent - Chef Wim Goedertier en Sommelier Wim Casteur
- Restaurant vers Namur, Leuven - Chef Sam Wils en Sommelier Björn Vandernoord
- Restaurant Den Silveren Harynck, in de buurt van Antwerpen - Chef Samantha Verbruggen en Sommelier Sam Van Landeghem
Het winnende team, Restaurant SOMM, zal hun bekroonde menu presenteren tijdens de Copa Jerez Forum & Competition in 2025, waar ze het zullen opnemen tegen topteams uit Spanje, de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken en Mexico.
Het winnende team en hun menu
Het winnende team van Restaurant SOMM maakte indruk op de jury met een zorgvuldig samengesteld menu dat hun vakkundige gebruik van Sherry benadrukte. Hun winnende gerechten waren:
- Voorgerecht:
- Jardin Maritime - Lauwe salade van linzen, champignon duxelle, crème van artisjok, tempura van zomeroester met pecannoten en olie van gebrande prei.
- Sherry Fino "Caberrubia Saca VI" van Bodegas Luis Pérez
- Hoofdgerecht:
- Voyage vers Extremadura - Millefeuille van traag gegaarde Iberico varkenswangen met specerijen en gekarameliseerde ui, venkel in crème, -sla en geglaceerd, kroketje van vitelotte en demi-glace.
- Sherry Amontillado van Bodegas Collantes, "Fossi".
- Nagerecht:
- Destination Andalusia - Rollade van vijg en mousse van Shropshirekaas, ijs van Shropshire, gele perzik in witte wijn siroop, rucola en emulsie van notenolie en sherryazijn.
- Sherry Palo-Cortado Medium, Blend Boca Dulce “The Wine Bang”.
Copa Jerez Forum and Competition, de grootste Spaanse kookshow
Restaurant SOMM bereidt zich nu voor om België te vertegenwoordigen op de Copa Jerez Forum & Competition in Jerez de la Frontera, Spanje, in 2025. Dit prestigieuze tweejaarlijkse evenement is een van de grootste internationale gastronomische bijeenkomsten met Sherry in de hoofdrol. We zien er twee dagen lang topchefs, sommeliers en wijnmakers uit de hele wereld aan het werk met uitzonderlijke culinaire optredens en wijnproeverijen.
De Copa Jerez Forum & Competition, die elke twee jaar plaatsvindt, staat bekend om de viering van Sherry en gastronomie op hoog niveau. In 2025 zal het evenement doorgaan in Jerez de la Frontera, waar de belangrijkste experts uit de culinaire en wijnindustrie samenkomen. Deelnemers zullen een reeks culinaire demonstraties en wijnproeverijen van topniveau beleven, allemaal gecentreerd rond het rijke erfgoed van Jerez-wijnen. Meer dan 200 vooraanstaande professionals uit zowel de gastronomie als de wijnsector zullen samenkomen om deel te nemen aan proeverijen en discussies, met de nadruk op het belang van Jerez in het mondiale culinaire landschap.
De vooraanstaande jury van de finale van de Copa Jerez België
Het selectieproces voor de finale van de Copa Jerez België stond onder toezicht van een vooraanstaand panel van experts, wat de hoge normen van deze prestigieuze competitie weerspiegelt. De Belgische jury bestond uit:
- Patrick Fievez: Als gerespecteerd journalist gespecialiseerd in wijn en Sherry voor Horeca Magazine, bracht Fievez zijn uitgebreide kennis als sommelier mee en fungeerde als voorzitter van de jury.
- Daniel Molmans: de secretaris-generaal van Mastercooks.
- Dirk Rodriguez: redacteur van Vinopres, bekend om zijn specialisatie in sommelierpraktijken.
- Paul Henri Cuvelier: een gevierde sommelier en voormalig winnaar van de Copa Jerez.
- Lieven Lootens: gerenommeerde chef-kok van restaurant 't Aards Paradijs.
Samen evalueerde deze gewaardeerde jury de culinaire creaties en combinaties met Sherry van de finalisten met een scherp oog voor kwaliteit en originaliteit, zodat de wedstrijd zijn reputatie van uitmuntendheid hoog hield.
De andere twee teams eindigden ex aequo:
- Restaurant Vers Namur- https://versnamur.be/
- Chef-kok: Sam Wils
- Sommelier: Björn Vandernoord
- Restaurant Den Silveren Harynck - https://www.densilverenharynck.be/
- Chef-kok: Samantha Verbruggen
- Sommelier: Sam Van Landeghem