Laury Zioui sluit L’Eveil des Sens

Zondag 8 maart deden Laury Zioui en zijn vrouw Nadia hun laatste service in l’Eveil des Sens. Na twee decennia sluiten ze hun restaurant en leggen ze de boeken neer. Het is alleszins een verrassend besluit. Zeker omdat de zaak een trouw cliënteel heeft en het ook erg genegen is bij journalisten en culinaire gidsen. Dat bewijzen de Michelinster en de score van 17/20 in Gault&Millau.

Mini interview :

Wat was de motivatie voor deze drastische beslissing? 
Laury: “Met Nadia, mijn vrouw, maar ook met onze boekhouder en onze advocaat hebben we veel nagedacht over onze situatie, zowel persoonlijk als professioneel. De huidige conjunctuur is heel moeilijk. De kosten van zo’n restaurant, met de salarissen van 5 tot 6 voltijdse mensen, zijn zeer zwaar voor ons. En dat geldt voor de hele sector. We waren op een punt gekomen dat we een beslissing moesten nemen.”

Je hebt de boeken neergelegd, maar wil je ook uit het vak stappen? 
“Absoluut niet. Het is ons beroep. We zijn niet van plan om te stoppen. Maar op mijn 60ste moet ik mijn werk anders gaan benaderen, het rustiger aan doen met aandacht voor mijn gezondheid. Datzelfde geldt voor Nadia, die zoals je weet een goede sommelier is, maar die niet zal aarzelen om een gelijkaardige baan in de sector op te nemen. Wij zijn bereid om elders te gaan werken, maar dan wel zonder de verantwoordelijkheden en lasten die een dergelijke onderneming met zich meebrengen. Als ik bijvoorbeeld een baan aangeboden krijg in een ander restaurant of als executief chef in een hotel, dan zou zeer in de verleiding komen We gaan nu eerst een beetje rust nemen en wachten tot de zaken kalmeren na de sluiting.” 

Zou je het eventueel op een andere manier willen aanpakken?
Met een ander concept en misschien met de hulp van investeerders? 
“Ja, natuurlijk. Ik zeg geen neen tegen een andere aanpak of een ander concept. Ik ben alleszinss zeer onder de indruk van de vele investeerders die me belden nadat we de sluiting hadden aangekondigd. Het is dus niet uitgesloten dat we iets anders gaan doen, maar dan moeten we eerst nog wat bekomen zijn van de sluiting van ons restaurant.” 

U hebt aan de alarmbel getrokken en de aandacht gevestigd op de complexe situatie van de topgastronomie van vandaag. Al meteen na de aankondiging had u al aardig wat reactie van de sector, van collega’s en van de pers. Is dat een teken van empathie, van een begrip voor een situatie die velen beleven en ondergaan? 
“Zeker. Veel collega's belden me meteen na de aankondiging. Ik kreeg telefoontjes van chefs zoals Philippe Fauchet, Alexandre Dionisio en zelfs Jean-Pierre Bruneau. Dat maakte niet alleen indruk, maar gaf me ook troost. Het laat zien dat er een echte solidariteit is, een duidelijk begrip voor de situatie. Collega's en investeerders gaven me hun volledige steun. Dat heeft ons geholpen om tot zondagavond door te gaan en onze klanten tot op het einde goed te verzorgen. Daarna zullen we bereid zijn om ons professionele leven op een andere manier aan te pakken. Ik ben zeker dat we, na de steun die we hebben gekregen, in die zin zeker geholpen zullen worden. 

Interview : Joëlle Rochette – vertaling : Marc Declercq
Laury et Nadia Ziou
Laury et Nadia 
Laury Ziou