De nieuwe Michelingids honoreert 2 Young Masters en een Mastercook

In de nieuwe Michelingids 2020 hebben alle Mastercooks hun ster behouden. Dat alleen al is een applaus waard. Maar er is meer: twee Young Masters, Vilhjalmur Sigurdarson en Kevin Lejeune hebben hun eerste ster gekregen, terwijl voormalige driesterrenchef Gert De Mangeleer en zijn chef Ruige Vermeire een eerste ster krijgen voor hun nieuwe restaurant. In totaal hebben 114 restaurants 1 Michelinster, waarvan 7 nieuwe.

Een ster voor Young Master Vilhjalmur Sigurdarson

Vilhjalmur Sigurdarson van het Restaurant Souvenir in Gent was zeer verbaasd met zijn eerste ster. «Ik had het helemaal niet verwacht », zegt hij. « Het was dan ook een verrassing toen ik gevraagd werd om bij de uitreiking aanwezig te zijn. We zijn nu twee jaar in Gent actief en daarvoor zes jaar in Ieper. Zowel hier als in Ieper heb ik nooit voor een ster gewerkt. Maar als ons restaurant in het zicht van de gidsen komt, des te beter. Het is ook een goede zaak voor de verenigingen waarvan ik lid ben, zoals de Young Masters. Dat laat ons toe om onze identiteit te tonen, onze kennis en tot slot om onze keuken te verbeteren.»

In de nieuwe Michelingids wordt Souvenir van Vilhjalmur Sigurdarson als volgt voorgesteld: Vilhjalmur Sigurdarson heeft een persoonlijke relatie met de natuur. Zijn keuken leeft op het ritme van de velden. Duurzame groenten zijn de hoofdingrediënten, met hier en daar aandacht voor vis en vlees (vooral à la carte). Zijn creativiteit lijkt eindeloos, de sauzen zijn ronduit delicieus. Een plaats aan de leuke toog vooraan is een must!

Een ster voor het Restaurant L.E.S.S. van Gert de Mangeleer en zijn chef Ruige Vermeire

In Brugge kreeg het nieuwe restaurant van Mastercook Gert de Mangeleer en geleid door Ruige Vermeire, L.E.S.S. (Love, Eat, Share, Smile) een ster. Ruige Vermeire is een jonge chef van 29 jaar die gedurende 7 jaar met Gert in Hertog Jan heeft gewerkt en die naar we hopen misschien op zijn 30ste Young Master kan worden.

Nadat hij van het podium kwam zei hij: ‘Ik had er me helemaal niet aan verwacht. Ik heb er zelfs niet aan gedacht omdat het mijn doel niet was om een ster te krijgen. Ik ben zeer tevreden en dat is een erkenning voor het werk dat wij elke dag doen.»

In de Michelingids wordt L.E.S.S als volgt voorgesteld:
L. E. S. S. maakt gastronomie toegankelijk. In deze bruisende zaak eet u zowel één gerecht aan de toog als een uitgebreid sharingmenu met heel het gezin. Het is urban en werelds. Aziatische invloeden zijn duidelijk aanwezig. Uw smaakpapillen reizen naar een creatieve wereld van finesse en intensiteit. L. E. S. S. is meer dan Love, Eat, Share, Smile.

Een ster voor Young Master Kevin Lejeune

In Brussel kreeg het restaurant La Canne en Ville van Young Master Kevin Lejeune een eerste ster. De voormalige rechterhand van David Martin (La Paix, Anderlecht) laat niet na om zijn leermeester te bedanken. «Deze ster is niet alleen voor mezelf maar voor mij hele team. We hebben hard gewerkt om dit te bereiken en het is niet omdat je een bestaand restaurant overneemt dat je al op voorhand gewonnen hebt. We hebben het moeten laten herleven door het een nieuwe dynamiek te geven, een andere persoonlijkheid. Ik moet dan ook mijn team bedanken, maar ook David Martin die me echt de weg heeft getoond.»

En in de Michelingids: “Een adres dat al goed gekend is door de fijnproevers waar Kevin Lejeune een geraffineerde en persoonlijke keuken biedt. La Canne en Ville straalt stedelijke charme uit. Herinneringen aan het slagerijverleden van dit pand verweven mooi met de eigentijdse klasse. Het stoepterras is fijn. De klassieke vakkennis van Kevin Lejeune laat hem toe te verrassen. Hij pakt uit met creatieve interpretaties en geeft gekende bereidingen originele gedaantes. Een subtiele ervaring!