De herfst van de Meesterkoks

In Gent met de ‘Ster van de Belgische Keuken’ ©, met een keurmerk voor lokale producten bij Carrefour, en overal in het land met de actie ‘100 % Lunch’ in het kader van de 

Week van de Belgische Keuken 

Van de tweede editie van de wedstrijd voor ‘De Ster van de Belgische Keuken ©, van 30 oktober tot 2 november, tot een keurmerk voor lokale producten bij Carrefour. Deze herfst zijn de Meesterkoks alom tegenwoordig. 

DE STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN©, staat dit jaar onder de hoge bescherming van hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexandre van België

De geboorte van een culinair innoverende wedstrijd
De ster van de Belgische Keuken is de eerste Belgische culinaire wedstrijd die de vakkennis van professionele koks, ondersteund door de Meesterkoks, verenigt met Belgische icoonproducten. De wedstrijd werd voor de eerste keer georganiseerd in 2013 door Pierre Wynants en Frank Fol, samen met Christophe Hardiquest, met de steun van de Vereniging voor Meesterkoks van België.  

Deze wedstrijd heeft tot doel om zowel op nationaal als op internationaal gebied, de vakkennis van onze culinaire sector, van onze talentvolle chefs en onze bekendste terroirproducten in de verf te zetten. 

De Vereniging van Meesterkoks zorgt voor de logistieke ondersteuning van de deelnemers aan deze wedstrijd. Dat zorgt voor een aanzienlijke organisatorische support, een kwalitatieve meerwaarde en ook een bijzondere internationale zichtbaarheid. 

De principes en regels van de wedstrijd 
De 8 kandidaten vertegenwoordigen hun provincie en worden elk gecoached door een Meesterkok. Ze moeten elk op voorhand 2 recepten zenden die rond drie opgelegde Belgische producten zijn opgesteld : vollegrond witloof, chocolade, bier (zowel in het recept verwerkt of als begeleidende drank).

Tijdens de kwartfinale van 30 september (vanaf 10 uur) zal elke provinciaal team (of regionaal voor Brussel) tegen een ander provinciaal team uitkomen. 

Op 23 september werd de volgorde van de verschillende duellen via een lottrekking bepaald. Meer details vindt u hieronder. 

Op 2 november starten de halve finales om 10 uur en, nog steeds op 2 november, vindt de grote finale plaats in de namiddag vanaf 14 uur. 

De kwartfinales en de halve finales zijn gebaseerd op de  recepten die op voorhand door de kandidaten werden ingezonden. De finalisten echter zullen koken met producten die ze zullen ontdekken in een koelkast die gevuld is met ingrediënten en Belgische bieren. 

De winnaar van de finale mag een jaar lang de titel van laureaat van De Ster van de Belgische keuken© dragen. Hij/zij wordt officiële houder van de kristallen trofee (een verkleind model van het origineel) gemaakt door Val St Lambert. Bovendien ontvangt hij/zij een bedrag van 5000 euro. De tweede finalist ontvangt een bedrag van 2.500 euro, de derde van 1000 euro. 

Er wordt eveneens een publieksprijs uitgereikt op basis van online stemmen, terwijl ook een Speciale Prijs bestemd is voor de beste combinatie tussen bier en gerecht. 

De deelnemers aan de kwartfinale van 30 oktober

De loting gebeurde op 23 september tijdens de persconferentie georganiseerd bij AG Insurance. Elk team is samengesteld uit de kandidaat, zijn commis, zijn sommelier, een amateurkok en een Meesterkok als coach. 

De deelnemers aan de kwartfinales in volgorde van de wedstrijd zijn:

1ste duel

Provincie Luxemburg :
Coach : Julien Lahire (Le Moulin Hideux) - Chef : Jérémy Lebleu (Le Moulin Hideux)
&
Provincie Limburg
  
Coach :  Mario Holtzem - Chef : Simon Lutter (Hangar 58)

2de duel
Provincie Waals-Brabant
 : 
Coach : Jean-Luc Pigneur (Atelier Vieusart) - Chef : Cédric Tennstedt (Le Vieux Marronnier)
&
Provincie Vlaams-Brabant 
:
Coach : Felix Alen (Hof te Rhode) - Chef : Koen Gelaes (Culinair Centrun Xaverius)

3de duel
Provincie Namen
 :
Coach : Pierre Résimont (L’Eau Vive) - Chef : Simon Denis (Le Comptoir de l’Eau Vive)
&
Provincie Luik
 :
Coach : Nathalie Tihon (La Bouteille à la Mer) - Chef : Thibaut Laffut (Le Cap des 3 Provinces)

4de duel
Oost-Vlaanderen :
Lieven Lootens
(‘t Aards Paradijs) – Chef : Jonas Steyaert (‘t Aards Paradijs)
&
Brussels Hoofdstedelijk Gewest 
:
Coach : Rocky Renaud (Le Passage) - Chef : Saïd Ben Belkacem (La Villa Lorraine)

Meterschap en prestigieuze jury 

Net zoals vorig jaar staat de wedstrijd voor de Ster van de Belgische keuken © onder het meterschap van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexandre van België. 

De jury van de finale van 2 november ontvangt de Voorzitter van de Gilde van Meesterkoks van Nederland, Onno Kokmeijer (Restaurant Ciel Bleu** – Hôtel Okura in Amsterdam) evenals :  Frank Fol, Eric Martin, Christophe Hardiquest, Philip Claes, Lionel Rigolet, Freddy Vandecasserie, de directeur van de Brouwerij Haacht, Sang-Hoon Degeimbre, Christian Deglas, Nicolas Dekkers.

De juryleden voor de kwartfinales zijn: Frank Fol, Christophe Hardiquest, Eric Martin, Philip Claes, Lionel Rigolet, Freddy Vandecasserie, Christian Deglas, een vertegenwoordiger van partner Haacht, Nicolas Dekkers (Belcolade).

De jury zal bijzondere aandacht besteden aan technologische innovatie, aan het regionale karakter van de producten, aan gezondheid, creativiteit, authenticiteit en aan de smaak. 

Trouwe en nieuwe partners 

AG Insurance is de belangrijkste partner en investeert jaar na jaar zodat de Ster van de Belgische keuken© onder de beste omstandigheden kan doorgaan. 

De presentatie van deze tweede editie gaat door in de lokalen van AG Insurance. Haar vertegenwoordiger Frédéric Van Dieren heeft er alles aan gedaan zodat dit belangrijkste evenement in het belgische gastronomische landschap opnieuw kan doorgaan. 

“We delen dezelfde waarden, dezelfde bezorgdheid voor innovatie en creativiteit. Net zoals een chef, stellen we onszelf constant in vraag om beter te evolueren. En net zoals een chef vraagt ons werk een gerichte kennis wat delen, beheer en het werken in groep betreft. Zo hebben we ook aandacht voor de toekomst, door jongeren te rekruteren aan wie wij de smaak voor het vak, de ambitie om het werk goed uit te voeren en inlevingsvermogen geven”. 

De trouwe en nieuwe partners van de wedstrijd zijn dit jaar : Nespresso, Rational, Schenk, Belcolade, Omega, BMW Club7, Fintro, Le Nouveau Chef, Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Haacht, Unilever Food Solutions, Bru, Countryside. 

Gent biedt een toplocatie voor de Ster van de Belgische keuken ©

De tweede editie van de wedstrijd gaat dit jaar door in Flanders Expo in Gent, in het kader van de 20ste editie van de beurs COUNTRYSIDE (www.countryside.be).

NIEUW : Logo van de Meesterkoks bij Carrefour

Een ander belangrijk element deze herfst is het originele partnerschap van de Vereniging van Meesterkoks met Carrefour. Deze bestaat in het labelen van Belgische terroirproducten en verscheidene culinaire bereidingen die in alle Carrefour supermarkten zullen verdeeld worden. 

Een tiental Meesterkoks, verdeeld in studiegroepen, houdt zich op dit moment bezig met het proeven en analyseren van talrijke producten. Op dit ogenblik zijn gedurende  vijf dagen al een dertigtal producten getest. In november zullen niet minder dan 60 Belgische producten, die uitgebreid door deze Meesterkoks werden getest, in de rekken van de Carrefour supermarkten te vinden zijn. 

Deze producten krijgen het logo ‘Selected by De Meesterkoks van België’,  nadat ze uitvoerig zijn getest op hun herkomst, hun smaak en hun presentatie als een bereiding of een kwalitatief product erkend door de Meesterkoks van België, de meest gekwalificeerde chefs van het land. 

De week van de Belgische Keuken en de actie 100% Lunch

De Week van de Belgische keuken werd op zondag 28 september afgesloten met een prestigieus galadiner in de Ferme de Bilande in Waver. 

Deze Week, die gewijd is aan onze grootste gastronomische talenten en aan onze beste Belgische producten, gaat echter nog even door met de tweede editie van de actie ‘100 % Lunch’. Tot 17 oktober kunnen klanten hiervoor terecht bij Meesterkoks over het hele land. 

Op die manier kunnen liefhebbers van de beste restaurants genieten van de kennis en de creativiteit van de Meesterkoks die dagelijks met de beste Belgische producten werken. 

Ter info : het basistarief voor een driegangen menu, dranken (wijn en water) inbegrepen bedraagt 49 euro. Voor een lunch bij een Meesterkoks met 2 Michelin sterren (17/20 bij Gault&Millau) is de maaltijdprijs 69 euro. Bij een chef met drie Michelin sterren (18/20 bij Gault&Millau) is dat 79 euro. 

Zo kunnen alle gastronomen tijdens de herfst genieten van een mooi gastronomisch initiatief waar uitstekende maaltijden aan democratische prijzen in het bereik van iedereen worden gebracht. Dankzij de Meesterkoks van België. 

Meer informatie bij : 

Frank Fol – Tel. 00 32 (0) 475 97 34 41 –  president@mastercooks.be
Paul Gelders – Tel. 00 32 (0) 475 78 24 93 –  director@mastercooks.be
Secretariaat. – Lucienne Richard – info@mastercooks.be
Website : De ster van de Belgische keuken  - www.mastercooks.be

Download dit persbericht