Yves Mattagne, Meesterkok van La Villa Lorraine

Yves Mattagne

De langverwachte nieuwe versie van La Villa Lorraine van Yves Mattagne opende haar deuren niet in april, zoals gepland vóór de gezondheidscrisis, maar, als gevolg daarvan, begin juni. 

Een totale gedaanteverandering voor het restaurant dat, architecturaal gezien, van zijn legendarisch verleden alleen zijn steunmuren, zijn grote schaduwrijke terras en een glazen dak heeft behouden waarop de datum 1953 en de naam van de beroemde maître d'hôtel die op dat moment eigenaar werd, Marcel Kreusch, vermeld staan. Samen met zijn toenmalige chef, Camille Lurkin, leidde deze laatste La Villa Lorraine om het in 1972 (en tot 1985) tot het eerste restaurant buiten Frankrijk te maken dat 3 sterren kreeg in de Michelingids. 

Een nieuwe jeugd in alle opzichten
De gedurfde decoratieve verandering is eigentijds en verfrissend, en vooral bedoeld om de inrichting en de sfeer van La Villa Lorraine op te frissen. Ze is te danken aan de huidige eigenaars van de plaats, de familie Litvine. Serge, die La Villa Lorraine in 2010 kocht, heeft onlangs de leiding over deze bocht van 360° toevertrouwd aan drie van zijn vier kinderen: Tatiana, Vladimir en Sasha. 
Vandaag neemt de jeugd het voortouw met efficiëntie in zowel het management, de zaal als de keuken. Met dien verstande uiteraard dat deze laatste (met het oog op de terugkeer van de drie sterren) is toevertrouwd aan de tenor in het genre, de onvermijdelijke Yves Mattagne. Hij is bijna 30 jaar sterrenkok geweest in de Sea Grill, met een eerste ster in 1991 en een tweede van 1997 tot de sluiting van het restaurant eind 2019.

Reis- en gedeelde keuken, gastronomische en signatuurkeuken
Het is dus in een ‘dubbele’ keuken dat we de Meester terugvinden. Dubbel, want hier wordt het restaurant in twee bedrijven gespeeld. Het ene is een keukenversie van kleine geraffineerde bereidingen in de Lounge Bar. Het andere, in de grote heringerichte zaal en op het terras, is een gastronomische versie waarin u menu's en à la carte gerechten vindt en vooral de onvermijdelijke signatuurgerechten van Yves Mattagne.

In de praktijk biedt de Lounge Bar eerder een gepersonaliseerde fusionkeuken die de inspirerende reizen van de chef weerspiegelt. Heerlijke kleine reisbereidingen om te delen, zoals deze die werden aangeboden door de ‘Art Club’. 
We hebben er bijvoorbeeld opmerkelijke krokante inktvisjes met shichimi-mayonaise, krokante rijst met wagyu-rundvlees, gelakte eend met citrusvruchten, de mini-burger met zwezerik en de beroemde bearnaisesaus met kreeft, een bao met gelakte spareribs en een origineel wentelteefje met zwart sesamijs geproefd. 
In het gastronomisch restaurant hebben we gezien dat de indrukwekkende kreeftenpers voor kreeften zoals deze, die geserveerd worden in verschillende gangen, de Meester heeft gevolgd, net als zijn langoustine geflambeerd met sake op hete kiezelstenen of zijn beroemde geroosterde tarbot met graat en bearnaisesaus met oesters. Wat de wijnen betreft, is er een grote glazen wijnkelder geïnstalleerd tussen de Lounge Bar en de hoofdzaal van het restaurant. Aan de bar worden heerlijke cocktails bereid. En zoals vroeger zijn er ook een of twee privézalen beschikbaar in deze prachtige en veelbelovende Villa Lorraine by Yves Mattagne. Kortom, meer dan genoeg om zo nodig excuses te bedenken om de befaamde Meesterkok te ontdekken op zijn nieuwe speelterrein. Om van te jubelen!
 

La Villa Lorraine by Yves Mattagne
Diesdellelaan 75
1000 Brussel
T +32 (0)2 374 31 63
www.lavillalorraine.be