Tristan Martin zal België vertegenwoordigen op de volgende Taittinger-wedstrijd

De finale van de 54e editie van de Taittinger 2020-wedstrijd – De Internationale Prijs voor de Auteurskeuken – werd uitgesteld vanwege het coronavirus en zal in januari 2022 plaatsvinden in Parijs.

De internationale kandidaten werden niettemin begin deze zomer al geselecteerd.  Voor België is de chef die onder acht andere kandidaten de voorselectie heeft gewonnen en die ons zal vertegenwoordigen, niemand minder dan de Young Master, Tristan Martin van Château de Grandvoir (Neufchâteau).

Zoals gewoonlijk wist Tristan zich te onderscheiden door te werken met de lokale producten die hem dierbaar zijn en door een volgens de jury ‘ beheerst en veelbelovend recept’ te presenteren.

In dit kader heeft Taittinger een uitwisseling opgezet rond het door Tristan voorgestelde gerecht met als doel hem te helpen zijn recept vanuit een andere invalshoek uit te werken en hem zo goed mogelijk aan te moedigen voor de finale in januari. De trofee werd door drie coaches aan Tristan Martin overhandigd in Hotel The Post (Gent). De drie coaches waren de Belgische schrijfster Amélie Nothomb, de voorzitster van Maison Taittinger, Vitalie Taittinger, en de tweesterrenchef van Domaine Les Crayères in Reims, Philippe Mille.

Bij het zien van deze eerste proef toonde Tristan Martin zich zeer bedachtzaam en vastbesloten om naar zijn beste kunnen deel te nemen aan de befaamde wedstrijd. "Een kans als deze kun je niet weigeren. De Taittinger-wedstrijd staat in de eerste plaats voor een natuurlijke en zeer persoonlijke keuken, met een zekere emotionele betrokkenheid," verklaarde hij.

Het thema van de wedstrijd van dit jaar is koken met rundvlees, een wereldwijd gebruikt product, zodat de kandidaten van verschillende nationaliteiten op gelijke voet kunnen werken. Tristan heeft de filet pur van Rouge de Flandres uitgekozen, die hij in twee bereidingen wil klaarmaken.

Volgens de verantwoordelijke voor de Belgische selectie, chef Pierre Résimont, die samen met zijn medewerkers de Belgische kandidaat heeft geselecteerd op basis van het gepresenteerde recept, moet het recept tot in de puntjes uitgewerkt zijn. De grootste moeilijkheid bij de finale is dat het vrije gerecht en het opgelegde recept, dat op de dag voor de wedstrijd wordt onthuld, van hetzelfde niveau moeten zijn. De techniciteit, de smaak en de presentatie worden vervolgens beoordeeld door een internationale jury.

Taittinger wordt in België verdeeld door VASCO. En iedereen kijkt ernaar uit om de internationale finale in januari 2022 in Parijs te kunnen bijwonen.

Tristan Martin

Tekst: Joëlle Rochette
Tristan Martin élargi son équipe au Château de Grandvoir