Roland Debuyst in het Europees Parlement

Mastercook Roland Debuyst (Bistro R – Mariadal) heeft er een nieuwe functie bij als chef-consulent van het restaurant La Brasserie van het Europees Parlement in Brussel. Begin september kreeg hij de opdracht van Compass Group, de beheerder van het restaurant.

We ontmoetten Roland Debuyst bij Metro (Antwerpen), een partner van de Vereniging van Mastercooks, en peilden naar zijn eerste indrukken.

“Ik denk dat men mij voor deze vertrouwelijke baan heeft gekozen dankzij de Bocuse d’Argent, die ik in 1997 behaalde, en mijn titel van Mastercook. Mijn ervaring als internationaal consulent, vooral voor de Bocuse d’Or, evenals mijn high-end brasseriekeuken zijn hier evenmin vreemd aan. Ik ben er in elk geval best trots op.

Ik ben ook blij dat een Belg dit restaurant mag overnemen en de nieuwe lijnen mag uitzetten. Ik heb carte blanche gekregen van de manager van Compass Group.

Van zodra ik voor het restaurant van de Europese parlementsleden ben gaan werken, ben ik op zoek gegaan naar menu’s die het best aan hun werkschema zijn aangepast, maar die ook hoog schoren op evenwicht, variatie en duurzaamheid. Dat verschilt niet met de kwaliteitskeuken, en zeker niet met de brasseriekeuken, die ik voorstel in mijn restaurant Bistro R (het voormalige met een ster bekroonde restaurant L’Orangeraie), in de chique Brasserie Mariadal en in Alfons Burger. Voor het restaurant La Brasserie van het Europees Parlement, heb ik een mix van deze keukens bij elkaar gebracht om zoveel mogelijk veeleisende parlementsleden en hun medewerkers tevreden te stellen.

Technisch gezien is dit het probleem: we zullen 50 tot 150 mensen moeten bedienen, soms in één enkele service en dat 15 dagen op rij per maand, afhankelijk van hun verplaatsingen en hun vergaderingen die zowel in Brussel als in Straatsburg worden gehouden.”

Roland blijft echter ook actief in zijn andere restaurants. Zo kondigt hij voor deze herfst al enkele nieuwe creaties aan bij Alfons burger, zoals de Burger Pina Colada, een hamburger met een ongewone samenstelling waarin hij kip, een chutney van ananas en kokosnoot samenbrengt. Ook zal hij, na Maxime Colin van het gelijknamige restaurant in Kraainem, een volgende chef uitnodigingen om een speciale burger te maken voor Alfons Burger. Dat wordt Benjamin Laborie (Ex ‘Colonel’ en momenteel chef van het restaurant La Ligne Rouge in Plancenoit) die eveneens samen met Sofie Dumont chef kok is van het RTBF-programma ‘Grillmasters’. Zijn burger krijgt de toepasselijke naam Red Line Burger en zal vanaf 23 september verkrijgbaar zijn bij Alfons Burger in Zaventem en Groot-Bijgaarden.

Bistro R – Leuvensesteenweg, 614 – 1930 Zaventem – T +32 (0)2 757 05 59 – www.bistro-r.be

Alfons Burger Zaventem – Parklaan, 15 – 1930 Zaventem – T + 32 (0)2 828 50 30 –www.alfonsburger.be

Alfons Burger Grand-Bigard – Brusselstraat, 193 – 1702 Grand-Bigard – T +32 (0)2 465 45 55