Refreshing Monday met nieuwe activiteiten van de Mastercooks

Eind oktober kwamen de Mastercooks en Young Masters samen bij Excellis om de nieuwigheden van de herfst te ontdekken en enkele partners van de vereniging te ontmoeten.

Na een minuut stilte ter nagedachtenis van wijlen Alain Troubat, die enkele dagen eerder overleed, stelde voorzitter Frank Fol de verschillende nieuwigheden van de vereniging voor. Waaronder de gewijzigde statuten van de vzw "De Mastercooks van België" waarvan het hoofdkantoor nu officieel geïnstalleerd is bij Excellis in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Kolonel Bourgstraat 105 A - 1140 Brussel . E-mail:  contact@mastercooks.be. Website: www.mastercooks.be).

De laatste bijeenkomst van het jaar was ook de gelegenheid om, zoals op elke Refreshing Monday, nieuwe en loyale partners te ontmoeten en ook verschillende van hun producten en wijnen te ontdekken en proeven.

Dit was het middagprogramma:

  • Een proeverij van vijf wijnen uit de Centre-Loire die werden geselecteerd en becommentarieerd door Baudouin Havaux (Vinopress). Dat waren Quincy Blanc 2018, Menetou Salon White 2018, Reuilly Rosé 2018, Coteaux du Giennois Rouge 2017 en een Chateaumeillant Rouge 2018.
  • De voorstelling van de nieuwe interactieve website van de vereniging. De website is vernieuwd en geactualiseerd en heeft een jonge en dynamische look. De update heeft ook betrekking op sociale netwerken, waaronder Facebook en Instagram. Dankzij de interactiviteit van deze sociale netwerken krijgt elk lid een verhoogde zichtbaarheid en een uitbreiding van zijn sociaal netwerk.
  • De hervatting van de uitzendingen Z-Mastercooks op kanaal Z. In de programmareeks komen elk jaar 20 leden van de vereniging aan bod. Elk weekend maken de kijkers kennis met een Mastercook en een Young Master. Kanaal Z is vooral gericht op de zakenwereld. Met de uitzendingen ontdekken de kijkers nieuwe kwaliteitsvolle adressen waar Mastercooks aan het werk zijn. 
  • De aankondiging van het Masterbook. Een boek dat wordt gemaakt voor het 40-jarige jubileum van de vereniging en dat de huidige Mastercooks-gids zal vervangen. In het mooie geïllustreerde boek komt onder meer de geschiedenis van de vereniging aan bod via interviews met de stichters, al de voorzitters, de leden en partners, inclusief originele recepten. De publicatie is gepland voor mei 2020.

Nieuws van de partners

  • Eric Lanin, managing director de Schenk, stelde verschillende wijnen van het gamma IGP Pays d’Oc voor die zullen geserveerd worden tijdens de actie 100 % Lunch, zoals The Stones Chardonnay, Val St Pierre Chardonnay, Val St Pierre Viognier, Val St Pierre Pinot Noir en Val St Pierre GSM. Evenals « Le Grand Noir » met de specifieke presentatie voor de Mastercooks. Hij herhaalde ook de voordelige tarieven voor de leden van de vereniging. www.schenk-wine.com
  • Vervolgens was het de beurt aan Schenk's partner, de in het VK gevestigde vertegenwoordiger van Boutinot Wine. Die stelde het programma van de aanstaande Mastercooks Incentive Trip voor, gepland in Zuid-Afrika van 23 tot 26 februari 2020. Een proeverij van Zuid-Afrikaanse wijnen was mogelijk na de voorstelling. boutinot.com
  • Leen Guffens, vertegenwoordiger van Vlam.be (Vlaams Centrum voor Agro en Visserijmarketing) informeerde over de groei van lokale producten, de evolutie van de huidige trends, maar ook de verschillende acties die in Vlaanderen werden ondernomen richting de lokale producenten, de Horeca in het algemeen en de Mastercooks in het bijzonder. Ze gaf ook meer informatie over de Vis van het Jaar en de goed gevulde agenda met de verschillende manifestaties in Vlaanderen. De eerste daarvan is Horeca Expo van 17 tot 21 november. www.versondernemer.be
  • Jill De Bruycker voor BergHOFF gaf ook een aantrekkelijke presentatie van de producten van het partnermerk. Ze herinnerde aan de actie met de Mastercooks-gids voor 2019 waarbij klanten na 10 bezoeken aan een Mastercook een BergHOFF-mes met Mastercooks-label konden ophalen. BergHOFF is gespecialiseerd in het personaliseren van artikelen en is hierin ook een waardevolle partner voor de vereniging. Dit jaar ontvangt elke Mastercooks, als eindejaarsgeschenk van BergHOFF, twee BergHOFF-braadpannen.

Demonstratie- en proeverijstands

Na de diverse presentaties werd alles in de praktijk gezet met proeverijen van Schenk-wijnen, Cervena-vlees, Bru water (Spadel),  Nespresso of om de diensten van de partners te ontdekken zoals Diversey en Lightspeed, een specialist in kassasystemen op iPad voor de horecasector.

Nog altijd goed om weten

De Vereniging van Mastercooks van België telt bijna 180 leden over het hele land. Je vindt ze allemaal op de website waar ze ook te volgen zijn, evenals op Instagram of op de sociale media van elke chef. Ook de activiteiten van de vereniging vind je op de website als op sociale media.