Proficiat Sam! Young Master Sam Van Houcke naar wereldfinale Bocuse d’Or in 2023

Op 23 maart bemachtigde Young Master Sam Van Houcke (Maste, Gent) tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or in Boedapest, een plaats in de finale van deze prestigeuze wedstrijd. Volgend jaar wacht hem een nog grotere uitdaging want dan moet hij het in Lyon opnemen tegen de allerbeste chefs van de wereld.

Na maanden van intense voorbereiding en training was voor Young Master Sam Van Houcke - winnaar van de Ster van de Belgische Keuken - het moment aangebroken om samen met commis Tristan Bauwens te schitteren in Boedepast. Sam werd bij zijn voorbereiding gesteund door het Nationaal Culinair Team onder leiding van chef Lode De Roover die op elke training aanwezig was. Voor de algemene organisatie kon Sam rekenen op chef Ferdy Debecker en zijn team.

Aan het talent van Sam Van Houcke twijfelt niemand, maar een wedstrijd als de Bocuse d’Or vergt meer van een chef dan talent alleen. Gerechten die – uiteraard perfect en prachtig ogen - moeten in een beperkte tijd klaargemaakt worden onder het oog van een enthousiast, vaak luidruchtig publiek, nieuwsgierige persmensen met opdringerige camera’s en een superkritische jury van topmensen uit het beroep. Geen makkelijke klus om dan je zenuwen onder controle te houden, maar wel een uitdaging voor een wedstrijdbeest als Sam Van Houcke.

Op het palmares van de Bocuse d’Or, de wedstrijd door Paul Bocuse in 1987 opgestart, staan slechts een enkele Belgen: Pierre Paulus (zilver) in 1989, Gert Jan Raven (brons) in 1991, Guy Van Cauteren (brons) in 1993, Roland Debuyst (zilver) in 1997 en Ferdy Debecker (brons) in 1999.

Duimen dus voor Young Master Sam Van Houcke dat hij die mooie gouden Bocuse d’Or mee mag brengen naar Gent en een prachtige plaats geven in zijn restaurant Maste.

Veel succes Sam!

Sam van Houcke voor Bocuse d'Or Europe 2022