Pierrot Fonteyne verliest strijd tegen coronavirus

 

Pierrot Fonteyne is afkomstig uit Wallonië, maar huwde met een West-Vlaamse. Hij was van 1967 tot 1990 het gezicht van het restaurant Breugel in Damme en richtte in 1980 samen met Pierre Romeyer, Pierre Wynants, Jacques Deluc, Claude Dupont en Robert Van Duüren de Mastercooks of Belgium op. In 1988 nam hij de fakkel van Pierre Romeyer over en werd de tweede voorzitter van de Mastercooks. Hij verruimde en verjongde de toen elitaire en vrij Frans getinte vereniging door meer jonge Nederlandstalige chefs in het comité op te nemen. Daarmee zorgde hij voor meer evenwicht tussen beide landstalen. Hij riep ook het ambassadeurschap in het leven door gereputeerde Belgische Mastercooks die in het buitenland actief waren, tot ambassadeurs van de Belgische keuken te benoemen. Hij was ook een van de eerste chefs die, tijdens de nouvelle cuisine, minder bekende ‘goedkopere’ vissoorten uit de Noordzee, zoals griet,  op zijn kaart zette.

Nadat hij zijn restaurant in Damme sloot bleef hij actief. Hij gaf nog geregeld workshops en was een veelgevraagd jurylid. Voorzitter Frank Fol: “Dit jaar was hij nog jurylid van een wedstrijd en raakte daar blijkbaar besmet. Sindsdien is het snel achteruit gegaan. Pierrot was een heel actieve man zonder aanliggende medische problemen. Hij hield nog steeds van verre reizen, bijvoorbeeld naar Vietnam. Hij was erg graag gezien. Hij had een grote levenswijsheid en was een echte levensgenieter. Hij nam zijn taak binnen The Mastercooks nog steeds erg serieus. Zijn knowhow doorgeven aan de jeugd en nieuwe generaties was erg belangrijk voor hem. Maar tegelijkertijd had hij veel respect voor de jongeren die de gastronomie in het hart droegen. Daarom jureerde hij zo graag: op die manier kon hij zijn rol als coach en ondersteuner goed uitoefenen”, zegt Frank Fol.

Na zijn besmetting lag Fonteyne een lange tijd in coma. Op 11 september zou hij 80 jaar worden. De Mastercooks wensen zijn vrouw Cécile en familie alle sterkte toe om dit verlies te dragen.  

Op sociale media wordt talrijk gereageerd op het overlijden van Pierrot. Dit zijn slechts enkele reacties:

Voorzitter Frank Fol: “Pierrot was niet alleen een goede persoonlijke vriend, maar ook een voorbeeld voor mij en vele anderen. We gaan hem echt missen!”

Mastercook Jan Buytaert: “De crossed fingers hebben niet mogen helpen. Pierrot is vertrokken naar zijn laatste service. We gaan hem missen. Zeker weten.”

Ex-Mastercooks voorzitter Guy Van Cauteren: “Mes sincères condoléances à Cécile, sa famille et ses nombreux amis. Mes pensées sont avec vous dans ce bien triste moment. Que des beaux souvenirs pleins de joie, taquinage, humour et éclats de rire. Un grand vide...”

Erelid Eddie Van Maele: “Ja, wat gaan we je missen Beste Pierre ! Toch nog dit zouden we je willen meegeven boven de wolken: je moet niet altijd en overal samenzijn om als mens en chef een onvoorwaardelijke vriendschap, band en respect te hebben! Wij allen die je hebben mogen ontmoeten en in het bijzonder mezelf houden van je glimlach en je kennis van ons prachtig beroep!. In ons hart ben je er voor altijd !"

Pierrot Fonteyne
Pierrot Fonteyne
Pierrot Fonteyne