Pascal Marcin, René Mathieu en de ‘kleine Waalse chefs’

De jaarlijkse wedstrijd ‘Petits Chefs en Herbe’ wordt dit jaar op 30 maart georganiseerd op het Domaine d’Achène in Ciney. Mastercook Pascal Marcin, chef van het restaurant Loungeatude in Louvain-la-Neuve, zijn echtgenote Bénédicte en een team van vrijwilligers nemen de organisatie voor hun rekening.

Voorzitter van de jury is deze keer Mastercook René Mathieu, chef van het restaurant La Distillerie van het Château de Bourglinster in het Groothertogdom.

De overige juryleden worden binnenkort bekend gemaakt. Maar de deelnemende scholen zijn al wel bekend. Dat zijn voor dit jaar :

Ecole de l’Envol in Faulx les Tombes (Gesves) – Klas van mevrouw Lucie Tallier

Athénée Royal Orsini-Dewerpe in Jumet – Klas van mevrouw Amélie Collin

Ecole de l’Envol in Faulx les Tombes (Gesves) – Klas van mijnheer Stéphane Goffin

Ecole communale van Grand Hallet (Hannut) – Klas van mevrouw Christelle Fauville

Net zoals de vorige jaren kan de wedstrijd door het grote publiek worden bijgewoond en stellen verschillende ambachtslui en kleine producenten hun producten voor en laten ze ook proeven. 

Beeldhouwer Jean-Marc Jopart demonstreert de ganse dag de kunst om steen te sculpteren. Hij maakte ook de trofee voor de laureaten van de wedstrijd.  

Wat zijn de Petits Chefs en Herbe ?

De Petits Chefs en Herbe, een project dat door Pascal Marcin werd opgestart, is een wedstrijd die wordt georganiseerd in het 5de en 6de leerjaar van de lagere school. Maar is ook bestemd voor kinderen die gepassioneerd zijn door koken en die een groep van 5 personen buiten hun school willen samen brengen. De wedstrijd heeft tot doel om de kinderen het werk van producenten en kwekers te leren kennen en om ze dikwijls onbekende of vergeten lokale producten te laten ontdekken. De wedstrijd heeft een pedagogische insteek en geeft de jongeren de kans om een recept op basis van streekproducten te ontwikkelen en uit te voeren en dit zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren.

Het thema van 2019 is plantaardige voeding (groenten, bloemen, kruiden…) met witloof als opgelegd ingrediënt.

De 4 geselecteerde teams worden gecoacht door een bekende chef. Andere bekende chefs maken deel uit van de jury.

Dit jaar is Mastercook René Mathieu voorzitter van de jury. Hij is chef van La Distillerie, auteur van het interactieve boek ‘Végétal’, dat verscheen in 2018, en werd onlangs nog laureaat van de ‘Innovators Restaurant Philosophy Award », een nieuwe prijs van de Gids Gault&Millau Luxemburg 2019, voor de culinaire innovatie van de filosofie in zijn restaurant.

De leerlingen krijgen 60 minuten de tijd om hun gerecht te bereiden en aan de jury voor te stellen. Om de wedstrijd nog intenser te maken en om wat spontaniteit aan de competitie te geven, zullen de teams ook een extra gerecht in de vorm van een tapa moeten presenteren. Dat moeten ze samenstellen uit een verrassingsdoos die de voorzitter van de jury hen zal overhandigen. Twee deelnemers per team en hun coach hebben 15 minuten om dit gerecht te maken. 

Meer dan een wedstrijd,  is dit ook een familiefeest dat voor iedereen toegankelijk is. Op het Domaine d'Achêne zullen lokale exposanten hun knowhow laten zien via leuke workshops, anderen zullen vertellen over hun passie en de liefde voor hun vak. 

Bar en snacks zijn ook beschikbaar op het terrein. Iedereen kan de wedstrijd bijwonen en de deelnemers ondersteunen. 

De prijzen

  • De juryprijs voor het opgelegde thema 
  • De juryprijs voor het verassingsgerecht
  • De prijs van het publiek voor de presentatie van de gerechten 

De beloningen

Elke klas ontvangt:

  • een stenen trofee gebeeldhouwd door Jean-Marc Jopart 
  • geschenken aangeboden door de aanwezige exposanten

 

Elke deelnemende student ontvangt: 

  • Een geborduurde keukenschort 
  • Een souvenir met de stempel "Petits Chefs"

Locatie:

Domaine d’Achêne, Route de Dinant 22, 5590 Ciney

30 maart 2019, van 9:00 tot 17:00 uur.

Petits Chefs lauréat de 2018