Nieuwe tijden, nieuwe sterren

Sinds 23 mei schitteren opnieuw drie restaurants in de MICHELIN Gids Belgie – Luxemburg met de magische *** achter hun naam. Drie restaurants, drie chefs, drie Mastercooks: Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury. Het was verwacht dat Young Master Tim Boury ooit op het hoogste Michelin-schavotje zou staan, maar het nieuws kwam toch als een verrassing.

Vier jaar nadat hij zijn tweede Michelinster kreeg, vervoegt Young Master Tim Boury de culinaire wereldtop.  We citeren even Michelin: “Tim Boury is een meester in het sublimeren van luxeproducten. Of dat nu met een complex samenspel van smaken en texturen gebeurt of straight-forward met een verbluffende saus: elk gerecht benadert de perfectie. Een bezoek aan Boury is een feest voor fijnproevers, die ook niet ongevoelig zullen zijn voor de gezellige sfeer en de attente service van gastvrouw Inge.”

Bij de tweesterren viel er goed en minder goed nieuws te rapen. Mastercook Yves Mattagne zag zijn inspanning om van La Villa Lorraine opnieuw een gastronomische parel te maken, beloond met twee Michelin-sterren. Samen met eigenaar Serge Litvine doet hij er alles aan deze ‘grande dame’ van de Belgische gastronomie opnieuw te laten schitteren in een hedendaagse outfit. Minder goed nieuws was er voor Mastercook Lionel Rigolet die moest toezien hoe de Comme Chez Soi zijn tweede ster verliest. “Volgens Michelin maken we te weinig evolutie” reageert hij in de krant Het Nieuwsblad, “maar onze klanten vragen net naar de klassiekers. Over vier jaar is de zaak honderd. We koken nu eenmaal voor onze klanten. Moeten wij al die traditie dan in de vuilnisbak gooien?”

Naast nieuwkomer Yves Mattagne bij de tweesterren, wensen wij langs deze weg ook Mastercooks Ralf Berendsen, Alex Clevers, Filip Claeys, Bert Meeuwis, Angelo RosseelMichael Vrijmoed, Maxime Collard, Sang Hoon Degeimbre, Jean-Baptiste Thomaes, Eric Fernez, en Pierre Résimont proficiat met het behoud van hun tweede ster.

Bij elke edtie van de MICHELIN-gids is het uitkijken naar de chefs die voor het eerst op het podium staan. Young Master Gary Kirchens was tot  januari 2020, toen het restaurant voor verbouwingen sloot, chef-kok van La Villa Lorraine. Hij ruilde Brussel voor Sint-Truiden en vond in het statige Kasteel van Ordingen de ideale plek om zijn restaurant Aurum by Gary Kirchens op te starten. Met succes, want een eerste ster. Ook het kader waarin Mastercook Ken Verschueren werkt, het Predikheren Klooster in Mechelen, is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Waar ooit de monikken sliepen, serveert Ken nu een klassieke Frans-Belgische keuken in een modern jasje die de Michelin-inspecteurs wist te bekoren.

Omdat tijden veranderen, besloot Michelin in 2022 niet langer de MICHELIN Gids Belgie - Luxemburg in papieren versie uit te geven. Jammer, want het rode boekje was zo veel meer dan een hotel- en restaurantgids. Voor generaties Belgische en Luxemburgse chefs was het een verzamelobject geworden dat gekoesterd werd. Op zijn minst had je als chef alle edities waar je zelf in vermeld stond, voor sommigen waren dat er heel wat. De digitale gids guide.michelin.com/be/nl en de nieuwe gratis Michelin Gids applicatie (iOS) zijn ongetwijfeld een pak handiger om te raadplegen, bevatten veel meer informatie en heb je altijd en overal op zak, maar... ze zijn wel lastig om te verzamelen.