Nicolas Decloedt en Caroline Baerten starten een nieuw evenement in Ieper op de biologische boerderij Le Monde des Mille Couleurs

Voor de Mastercook die samen met zijn partner, Caroline Baerten, eigenaar is van het emblematische Brusselse groentenrestaurant ‘Humus & Horense’, heeft de lockdown goed gedaan. Goed, want buiten de enorme onzekerheid die gepaard gaat met de sluiting/heropening van restaurants, zal de tijd waarin we met z’n allen opgesloten zaten er ook eentje van zelfreflectie en – uiteindelijk – toewijding zijn.

Die zelfreflectie heeft geleid tot de oprichting van ‘Soilmates’, een collectief dat zich tot doel heeft gesteld om ons allen uit te dagen en te sensibiliseren – kortom, in actie te komen – rond de kwestie van ons voedingsketen. Dat geldt ook voor de toekomst ervan, vooral nu we dankzij een VN-rapport uit 2015 weten dat de aarde ons nog maar 6 decennia lang van voldoende oogst zal kunnen voorzien als we onze productiemethodes niet veranderen. Daarom waren dit rapport en andere, min of meer alarmerende, maar altijd uitdagende gelijkaardige informatie de triggers voor Nicolas Decloedt, Caroline Baerten, boer Dries Delanote van boerderij Le Monde des Mille Couleurs (hun belangrijkste leverancier) en scenograaf Alexandra Swenden van Studio Swenden om hun handen uit de mouwen te steken en de vereniging ‘Soilmates’ en dit eerste collectief project op te starten.

Eerste ontmoeting met andere gerenommeerde chefs

Deze bijeenkomst zal op 23, 24 en 25 augustus doorgaan in de Ferme du Monde des Mille Couleurs in Ieper. Er zullen 7 andere toonaangevende chefs die samen dezelfde visie delen aan meedoen.

‘Het was Caroline die tijdens de lockdown van het VN-rapport hoorde,’ vertelt Nicolas Decloedt ons. ‘Samen met Dries, die al heel lang onze vaste leverancier is, en enkele andere vrienden, waren we al op de hoogte van de gevaren die de toekomst van onze voeding bedreigen. Daarom wilden we concrete, voor iedereen toegankelijke projecten op het getouw zetten om op die manier de bevolking, onze klanten en al wie op zoek is naar manieren om het misbruik van onze huidige massaproductiesystemen tegen te gaan te informeren. Dat misbruik ontneemt ons immers van de voorouderlijke relatie die we met de aarde hebben.'

Decloedt vervolgt: ‘Van mijn kant heb ik meerdere chefs gecontacteerd die ik kende, die op dezelfde manier werken als wij, die dezelfde aanpak hebben en die dezelfde angsten hebben over onze toekomst. Zo zullen ook Pascal Barbot, Florent Ladeyn, Ismael Guerre-Genton, Bruno Timperman en Martijn Defauw ons in Ieper komen vervoegen. Wat betreft Alisdair Brooke-Taylor, die ook werd verwacht : aangezien hij afkomstig is uit Groot-Brittannië, heeft hij zich moeten verontschuldigen omwille van de crisis en de lockdown die in Engeland van kracht is. Hij zal er niet bij kunnen zijn.’

‘Soilmates’ schiet de aarde en onze voeding van morgen ter hulp

‘Soilmates’ of ‘vrienden van de aarde’ zal doorheen dit eerste evenement en doorheen nog te komen venementen het verband leggen tussen de mens en de bodem, het terroir en hoe we ze op een regeneratieve, pacifistische en duurzame manier kunnen bewerken. Dit druist in tegen de huidige industrialisatiesystemen. Als we niet oppassen, zullen die de essentiële schakel met onze ruwe hulpbronnen uiteindelijk volledig vernietigen.

‘De ervaring zal bevrijdend en uitdagend, maar ook gezellig en poëtisch zijn,’ vertelt Nicolas ons nog. ‘Er zullen geen tafels worden geplaatst in de agro-ecologische boerderij Le Monde des Milles Couleurs, maar er zullen wel op verschillende plaatsen in totaal 7 plekjes zijn waar de iets meer dan 200 mensen die we verwachten op een andere manier van een zevengangenmenu kunnen proeven. Dat menu zal samengesteld worden uit de oogst van de dag en vergezeld worden van botanische cocktails, zoals dat ook het geval is bij Humus & Hortense. Daar maken we die cocktails al langer van planten-, fruit-, groenten- en aromatenafval. De gastheer van ons evenement, Dries Delanote, zal ook komen vertellen over zijn aanpak en het speciale werk dat hij met de aarde levert.’

‘Soilmates’ praktisch

De data van het evenement zijn: 23 augustus (om 19h), 24 augustus (om 19h) en 25 augustus (om 12h en om 19h). Reserveren is noodzakelijk en dient te gebeuren via:  +32 (0)474 65 37 06

Op het programma : voor elke dienst zal Nicolas Decloedt vergezeld woden. Op 23 augustus door Bruno Timperman en Ismael Guerre-Genton; op 24 augustus door Martijn Defauw en Florent Ladeyn; op 25 augustus ’s middags door Pascal Barbot en Laurence/Jonas Haegeman; en op 25 augustus ’s avonds door Florent Ladeyn en Laurence/Jonas Haegeman.

Kostprijs van het menu (dranken inbegrepen) : € 155 €

Adres van de boerderij Le Monde des Mille Couleur: Zweerdstraat, 6 – 8900 Dikkebus (Ieper)

Meer info, tickets & contact : www.soilmats.be - Info@soilmates.be

 

Nicolas Decloedt
Nicolas Decloedt