Nicolas Decloedt

Top Restaurants
chef

Nicolas Decloedt

Humus x Hortense
de Vergniesstraat 2
1050 Brussel (Elsene)
T: +32 (0)474 65 37 06
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
San Degeimbre 
Christophe Hardiquest 

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Neen. Ik ben fotograaf van opleiding. Ik heb de opleiding afgerond op de Academie voor Schone Kunsten.

Waar heb je het vak geleerd? 
Na mijn studies aan de Academie voor Schone Kunsten ben ik naar de hotelschool Ter Duinen in Koksijde gegaan. Dezelfde opleiding als mijn partner Caroline Baerten. Nadien heb ik veel geleerd bij Kobe Desramault (In de Wulf), bij Andoni Aduriz (Mugaritz in San Sebastian), en bij Christophe Hardiquest (Bon Bon).

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Ondanks mijn klassieke opleiding, kies ik al meer dan 25 jaar voor een plantaardige levensstijl. Deze schijnbaar uiteenlopende wegen hebben geleid tot een originele kookstijl die wordt geleid door botanisch onderzoek gedurende 24 micro-seizoenen en respect voor de terroir. Mijn keuken is er een van teamwork. Eerst en vooral met mijn partner Caroline Baerten, maar ook met botanist-wild farmer Dries Delanote (Le Monde des Mille Couleurs), voedingswetenschapper  Maxime Willems (Proef!), Steven Desair (Eatmosphere) en ons internationale team van jonge koks. Samen worden we geleid door duurzame principes, een zero-waste en circulaire benadering van het voedingssysteem en een liefde voor regeneratieve landbouw.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Rene Redzepi, omdat hij de hedendaagse keuken opnieuw gericht heeft op het belang: lokale producten, seizoensgebonden, aandacht voor het product. Hij legt de focus (opnieuw) op de essentie: goed kunnen koken is niet enkel kiezen voor de cliché luxueuze producten, die jouw taak als chef quasi overbodig maken.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Ik vind het fantastisch om onze “afwijkende” keuken ook via The Mastercooks of Belgium in de kijker te kunnen zetten, en misschien ook zo collega’s te kunnen inspireren.