Mastercook Peter Goossens ziet twee van zijn medewerkers bekroond worden op de Prosper Montagné Wedstrijden

Afgelopen maandag 4 oktober gingen de Prosper Montagné Wedstrijden door in de “Spermalie” Hotel- en Toerismeschool te Brugge.

Aan het einde van de wedstrijden sleepte Abel Demeestere (22 jaar) van Restaurant Hof van Cleve***, waarvan Mastercook Peter Goossens chef en eigenaar is, de titel van “Eerste Kok van België 2022” in de wacht.

Naast Abel Demeestere mag Laurence De Smet, rechterhand van Abel in het Hof van Cleve, de titel van “Beste Hulpkok” in ontvangst nemen.

Dit jaar streden vijf chefs om deze nog steeds zeer gegeerde titel. Naast de winnaars waren de andere kandidaat-finalisten Jamal Aichi (Restaurant “Les Terrases du Prince” te Gembloers), Diego De Baets (Privékok), Christophe De Meur (Chef van de Britse Ambassade te Brussel), Stijn De Smet (Restaurant “Blunch” te Zele).

Op het programma: een indrukwekkend menu met een voorgerecht van goudbrasem en langoustines, als hoofdgerecht konijn met drie garneringen en een saus, en als dessert moesten de finalisten een combinatie van chocolade, flan, rolbiscuit en ijs gebruiken.

De Ambassadeur van deze 69ste editie was niemand minder dan de Naamse Pierre Résimont, de chef en eigenaar van L’Eau Vive** (Profondeville).

Trouw aan de Wedstrijden en de Club Prosper Montagné, algemeen provoost, en zelf ook erelid van de Mastercooks, keerde Eddie Van Maele speciaal terug uit Thailand, waar hij het hele jaar verblijft. Chef Van Maele hield naar goede gewoonte streng maar rechtvaardig toezicht op de kandidaten en het goede verloop van de wedstrijden.

Robert Van Landerghem, voorzitter van de Club Prosper Montagné verklaarde: “Met deze wedstrijden willen we de chefs aanmoedigen tot innovatie. We proberen ook nieuwe jonge chefs aan te trekken in de jury.” 

Ter herinnering: de titel “Eerste Kok van België” is beschermd door de wet van 13 mei 2009. De minister van middenstand erkende de door de Club Prosper Montagné georganiseerde wedstrijden als “Officiële Meesterschapswedstrijden”.

Tot slot en ter herinnering: de Gastronomische Club Prosper Montagné werd opgericht in 1952. In deze vzw worden de grootste culinaire namen uit België samengebracht. Het hoofddoel van de Club Prosper Montagné is het verdedigen en promoten van de Belgische gastronomie, evenals het gebruik van onze lokale producten en het zorgen voor een goede ondersteuning van jonge culinaire talenten die met hun bewezen kunsten op weg zijn naar de top. Daarom organiseert de Club Prosper Montagné jaarlijks de wedstrijd voor “Eerste Kok van België”.

Meer info: www.club-prosper-montagne.be

Laurene De Smet

Laurence De Smet

 Abel Demeestere

Abel Demeestere