Lieven Lootens brengt hulde aan de bloemen en de bijen

Mastercook Lieven Lootens, van de restaurants ’t Aards Paradijs in Merendree en Naturell in Gent, en Gilles De Backer van Utopia Events organiseren van 17 juni tot 14 juli Dinner of the Queen: een hommage aan de bloemen en de bijen. De speciale culinaire belevenis gaat door op een even speciale plek: de zelfpluktuin van Pur Fruit in het West-Vlaamse Oeselgem.

Met Dinner with the Queen wil Lieven Lootens mensen op een leuke manier bewust maken van het belang van bijen voor onze natuur. Lieven: “Zonder bijen zou er geen honing, maar ook geen frambozen, paprika of mosterd zijn. Maar liefst driekwart van al onze groentegewassen zien pas het levenslicht na bestuiving door bijen. Toch wordt de bijenpopulatie bedreigd door onder andere schadelijke sproeistoffen. Daarom organiseer ik deze hulde aan de bloemetjes en de bijtjes. In alle gerechten zullen unieke smaakpaletten met bloem- en honingtoetsen de boventoon voeren. Alles wordt live bereid op een Quan Garden Art Teppanyaki, een nieuw soort kooktoestel dat het beste van barbecue en teppanyaki combineert.”

Mastercook Lieven Lootens weet waar hij over spreekt. Zijn restaurant kreeg in 2011 als een van de allereerste in België de titel van Beste Groenterestaurant. En door zijn gebruik van bloemen in de keuken kreeg hij van We’re Smart World de Beste Culinaire Bloemen Award 2018. Bloemen zijn dan ook omnipresent in het menu.

De avond start met een ‘Save The Queen’-cocktail op basis van gin en honing. Daarna worden de bezoekers verdeeld in kleine groepjes voor een rondleiding langs de bijenkasten. Voor iedereen aan tafel gaat is er nog een wandeling door de plukweide voorzien. De maaltijd gaat door in de omgebouwde hooischuur waar Lieven een ‘bloemrijk’ vijfgangen menu zal bereiden. Het menu start met enkele bloemenhapjes en gaat verder met een bereiding van asperges met goudsbloem en gember, gevolgd door een courgettebloem gevuld met Oosterscheldekreeft en bloempollen en warm gerookte en gelakte wilde zalm met citrusafrikaantjes en honing. Het hoofdgerucht bestaat uit Lathyrus boon en bloemetjes met parelhoen en peulvruchten. En als dessert begonia en rosa met bosaardbei-, zurkelsorbet en rozengeur experience.

Er is is iedere avond plaats voor zestig personen. Op het einde krijgen de gasten nog enkele tips en bloemzaadjes mee, zodat ze thuis in de tuin of op het terras hun steentje kunnen bijdragen voor het behoud van de bijen.

Tickets kosten 150 euro per persoon. Bestellen via www.dinnerwiththequeen.be

Locatie: Neerhoek 7, 8720 Oeselgem.