Florian De Ruyck wint ‘The Star of Belgian Cuisine’

De winnaar van de prestigieuze wedstrijd ‘The Star of Belgian Cuisine’, is de jonge chef-kok Florian De Ruyck en zijn team van restaurant Alain Bianchin in Overijse. Hij heeft de felgegeerde trofee in ontvangst genomen en mag zich het komende jaar The Star of Belgian Cuisine noemen.

Zondag 25 april had de vereniging ‘The Mastercooks of Belgium’ en de initiatiefnemers van deze belangrijke wedstrijd, de Mastercooks Frank Fol en Pierre Wynants, het grote geluk om deze 
6e editie van The Star of Belgian Cuisine wedstrijd in de hotelschool COOVI in Anderlecht te organiseren. Dit met strikte inachtneming van de vele Corona maatregelen. 

Opgelegde producten in de halve finale en carte blanche in de finale

De wedstrijd was oorspronkelijk in Horeca expo in november 2020 gepland en moest worden uitgesteld vanwege de gezondheidscrisis. Ondanks dat de wedstrijd werd uitgesteld tot 25 april 2021 kon in dit lenteseizoen de voor de halve finale opgelegde groente, schorseneren, niet worden gewijzigd, aangezien deze als basis had gediend voor de selectie van de kandidaten voor de halve finale. De halve finalisten hebben op een creatieve manier hun recept aangepast. De opgelegde Belgische producten waren: schorseneren, Cornet bier, Callebaut chocolade.

Voor de finale kregen de twee kandidaten Nicolas Tournay en Florian De Ruyck carte blanche door de producten te kunnen kiezen uit een Mystery box met veel ingrediënten. Florian De Ruyck selecteerde een Belgische forel die hij kookte in een Japanse theedoek. Een kooktechniek die hij van Alain Bianchin leerde die het op zijn beurt had geleerd bij Troisgros. Florian maakte met zijn forel een salade van witloof en waterkers met geraspte kastanje, aardpeermousseline en een dressing van  witte kaas en verse kruiden.

Nicolas Tournay integreerde ook elementen van de opgelegde halve finale in zijn gerecht voor de finale. Hij roosterde zonnevis op de huid en vergezelde dit met een mousseline van aardappelen en schorseneren met geklopte melk, snijbiet en een uniek gereduceerd sap met azijn en Cornetbier, mosselsap en gedroogde gember.

3 teams in plaats van 4 in de halve finale 

4 teams waren ingeschreven voor de wedstrijd, maar dit jaar stonden slechts 3 chefs en hun team tegenover elkaar. Het vierde team onder leiding van Xavier Van Hecke (Restaurant Graanmarkt13) moest op het laatste nippertje afhaken omwille van een Covid-19 besmetting in hun team.

De kandidaten voor de halve finale waren: Grégory Marichal van Colfontaine (Restaurant / traiteur “Al a mémoire de …”), Nicolas Tournay, Gouy-lez-Piéton (Restaurant Le Mont-à-Gourmet) en Florian De Ruyck (Restaurant Alain Bianchin) van Overijse.

Door de deelname van 3 teams in plaats van 4 teams moest de evaluatie van de wedstrijd op korte termijn worden herzien, aangezien de afwezigheid van het team van Xavier Van Hecke pas op de vooravond van de wedstrijd werd aangekondigd.

Gelukkig heeft de Belgische vereniging sinds februari 2020 een officieel door de World Chefs Association erkend jurylid Mastercook Daniel Molmans die de puntentelling van de wedstrijd aanpaste. Hij is het enige Belgische jurylid  die erkend is als “ Approved Regional judge in Culinary Arts from The World Association of Chefs Societies ”. 

De twee van de drie kandidaten die de meeste punten in de halve finale behaalden konden doorgaan naar de finale.

Prestigieuze competitie, juryleden en gasten

VOORZITTER WEDSTRIJD - Mastercook en initiatiefnemer van de wedstrijd Pierre Wynants

SPECIAL GUEST - H.K.H Princes Léa van België 

PROEFJURY
1. Mastercook Frank Fol - Voorzitter The Mastercooks of Belgium® en mede-initiatiefnemer van de wedstrijd
2. Mastercook Freddy Vandecasserie 
3. Mastercook Benoît Bourivain - Vice-voorzitter Wallonie The Mastercooks of Belgium® 
4. Internationale "mystery” gastchef, Mastercook René Mathieu - La Distillerie, Groot Hertogdom Luxemburg
5. Frank Lelon - Brussels Gewest  
6. Mastercook Jo Nelissen - Coach National Culinary Team  
7. Mastercook Geert Gheysels 
8. Gaston Asselman - Hotelschool COOVI 

KEUKENJURY

9. Mastercook Daniel Molmans - Officiële jury Worldchefs
10. Mastercook Patrick Meirsman - Vice-voorzitter Brussel The Mastercooks of Belgium®  
11. Mastercook Alain Deluc - Bestuurslid The Mastercooks of Belgium® 
12. Mastercook Alain Neckebroeck - Bestuurslid The Mastercooks of Belgium® 

De kooktechnieken werden tijdens de bereiding van de gerechten door de kookjury geobserveerd, geanalyseerd en beoordeeld. Uitzonderlijk voor deze editie is dat de wedstrijd op 3 verdiepingen in de glazen toren van gebouw 17 van de Hotelschool Coovi werd georganiseerd. De kandidaten kookten in de keukens op de 9e en 11e verdieping terwijl de jury op de 10e verdieping zat. De proclamatie vond plaats op de 13e verdieping.

Pierre Wynants, voorzitter van de jury en initiatiefnemer van de Ster van de Belgische keuken samen met Frank Fol, verzekerde ons dat hij zeer tevreden was met deze zeer speciale editie. 
« De kandidaten en hun team hebben uitstekend werk geleverd. Alle juryleden waren erg blij met elke kandidaat. Dit bewijst dat, ondanks de crisis, het beroep nog een mooie toekomst heeft. Ook bij ons bij restaurant Comme chez Soi is de opvolging verzekerd met mijn kleinzoon Loïc die bezig is met stage lopen in klasse restaurants in het buitenland en zo snel mogelijk zal deelnemen aan een internationale wedstrijd in Londen. We hebben goede hoop dat de sector zich zal herstellen van de crisis, ook dankzij al deze jonge mensen die bereid zijn om dergelijke uitdagingen aan te gaan ».

De loyaliteit en steun van HKH Prinses Léa van België

Zoals bij elke editie was H.K.H. Prinses Léa van België ook aanwezig op de finale en bij de bekendmaking van de resultaten van de wedstrijd. Ondanks de gezondheidscrisis vond ze het belangrijk  aanwezig te zijn. “Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om dit  beroep te ondersteunen. Daarom wilde ik dit jaar, meer dan ooit, hier vandaag zijn. Ik wil de wedstrijd, de deelnemers en de hele sector uit de grond van mijn hart steunen. Ik denk ook aan al diegenen die niet in staat zullen zijn om deze situatie te boven te komen. Ik denk dat deze wedstrijd een goede zaak is om het beroep een boost te geven. Het is dus belangrijk om hier te zijn en ik kan alleen maar de moed en het talent van deze jonge chef-koks feliciteren die nu al zo briljant zijn ».

Waardevolle prijzen van onze trouwe partners 

Zonder onze trouwe en genereuze partners had de wedstrijd niet kunnen plaatsvinden, vertelde Frank Fol ons. De partners konden ‘fysiek’ niet  aanwezig" zijn maar ze bezorgden ons toch mooie en waardevole prijzen om onze kandidaten te belonen. Wij zijn enorm dankbaar dat de wedstrijd in de hotelschool COOVI met hun volledige ondersteuning kon georganiseerd worden met naleving van alle Corona maatregelen.

De winnaar krijgt prijzen ter waarde van € 25.000 van : 

  • RATIONAL een RationalVario Cooking Center ter waarde van € 12.000 
  • CULINAIRE SAISONNIER een uitgebreide reportage van 6 pagina’s in de Saisonnier en 2 pagina’s in Patisserie & Desserts, met interview en met professionele fotografie op locatie van de winnaar mediawaarde van deze prijs is € 10.000.
  • BERGHOFF een messenset
  • LE NOUVEAU CHEF een geschenkbon ter waarde van €150 

Florian De Ruyck : 

Ik heb aan deze wedstrijd meegedaan om te bewijzen wat ik waard ben. Het feit dat ik de titel heb gewonnen, doet heel veel plezier, ook al omdat ik ook de jongste van de kandidaten ben.  Ik word in juni  25. Het is een persoonlijke erkenning die ik ook in grote mate te danken heb aan mijn baaschef en Mastercookj Alain Bianchin, die het beste in ons naar boven haalt. Het is ook een erkenning voor het restaurant en voor ons hele team. Wij zijn een hecht team, op deze wedstrijd en in het restaurant, wij zijn bijna één familie. We hebben ons goed voorbereid op de wedstrijd, maar ik moet toch zeggen dat het niveau en de kwaliteit van mijn concurrenten een extra uitdaging vormden.  Ik ben zeer blij dat ik de titel van The Star of Belgian Cuisine gewonnen heb. Ik wil Nicolas Tournay en zijn team feliciteren die zeer goede en gevreesde tegenstanders waren! Dit gaf een grote boost aan deze wedstrijd en aan ons allemaal ! 

Wij kijken er ontzettend naar uit om opnieuw aan de slag te kunnen gaan in ons restaurant. 

Florian De Ruyck en zijn team zullen België kunnen vertegenwoordigen bij de volgende Europese finale van de Global Chefs Challenge. Dat zou hem kunnen kwalificeren voor de internationale finale in Abu Dhabi in 2022.

Een veelbelovende jonge chef die, vanaf de langverwachte opening in restaurant Alain Bianchin zijn winnende gerecht van The Star of Belgian Cuisine op de kaart mag zetten. 
 

 

Recepten