Europees congres WorldChefs op 24 en 25 maart in Mechelen

Voor de eerste keer gaat in België het Europees congres van de World Association of Chefs’ Societies door. De vereniging die koksorganisaties uit de hele wereld groepeert komt naar ons land nadat onze nationale vereniging The Mastercooks of Belgium haar kandidatuur heeft gesteld. 

Deze belangrijke Europese ontmoeting wordt georganiseerd door The Mastercooks of Belgium© en The Young Masters©, Toerisme Vlaanderen en ‘Meet Mechelen’. Er zullen zowat 60 voorzitters van gerenommeerde koksverenigingen uit de hele wereld aanwezig zijn, onder meer uit het Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Estland, Letland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Malta, Zwitserland, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Azerbeidzjan, Rusland,  Iran en Pakistan. …
Aan het congres nemen ook verschillende leden van de Mastercooks of Belgium deel, en vooral van het directiecomité, zoals de Vlaamse ondervoorzitter Felix Alen en de Waalse ondervoorzitter Benoît Bourivain. 

Internationale ontmoeting en stand van zaken
Voor alle vertegenwoordigers van de Worldchefs Societes zal het congres ook een gelegenheid zijn om een internationale dialoog te starten, en dan vooral op Europees gebied. Op die manier kan een stand van zaken worden gemaakt en kunnen alle mogelijke voorstellen en projecten worden besproken rond de gastronomie van vandaag en morgen.  

Worldchefs zetten jongeren in de kijker op 25 maart

De vereniging van Worldchefs vertegenwoordigt ongeveer 100 landen, waarvan de helft uit Europa. Een aantal landen brengen ook een jonge chef mee die door de Young Masters onder de vleugels wordt genomen. Frank Fol, eveneens voorzitter van de Young Masters legt uit: “De jonge chefs werken samen een ontbijtconcept uit voor de maandag, met lokale producten. De vereniging beschouwt de deelname van de volgende generatie jonge chefs als een belangrijke meerwaarde voor het programma in Mechelen.”

Het comité ‘Feed the planet’, een van de humanitaire programma’s van de Worldchefs, neemt, parallel met het congres, eveneens deel aan de internationale bijeenkomst.

Over de World Association of Chef’s Societies

De World Association of Chief Societies, of Worldchefs, is een dynamisch wereldwijd netwerk van meer dan 100 koks die chefs vertegenwoordigen van alle niveaus en specialiteiten in de wereld.

De vereniging werd gesticht in 1928 aan de Sorbonne in Parijs. De beroemde chef August Escoffier was de eerste erevoorzitter. Worldchefs is wereldleider op voedselgebied via deze fundamentele doelstellingen:

Onderwijs - omvat een programma voor de erkenning van hoogwaardig culinair onderwijs en 's werelds eerste culinaire certificering;

Netwerken: Worldchefs biedt toegang tot wereldwijde culinaire netwerkmogelijkheden en organiseert het tweejaarlijkse congres Worldchefs Congres & Expo.

Competitie- De Worldchefs coördineert de rollen, stijlen, normen en technieken van de diverse wedstrijden.

Humanitair en duurzaam - het "Feed the Planet" -programma en koks uit een wereld zonder grenzen belichten mondiale voedselarmoede, milieucrises en mensenrechtenschendingen.

Bijkomende informatie: www.worldchefs.org​

More info:
http://lamot-mechelen.be/en
https://visit.mechelen.be/en
Presentation movie of Mechelen

Het programma

Zondag 24 maart: de namiddag is gewijd aan de toespraken van verschillende internationale sprekers. De deelnemers aan deze bijeenkomst, die wordt georganiseerd in het congrescentrum Lamot, worden ontvangen door Frank Fol, voorzitter van de Mastercooks of Belgium, gevolgd door een toespraak van Ben Weyts, Vlaams Minister voor Toerisme en door Thomas Gugler, voorzitter van de Worldchefs. Daarna nemen verschillende verantwoordelijken en internationale voorzitters van de Worldchefs het woord.

S’ Avonds wordt een galadiner gerealiseerd door Mastercooks Axel Colonna-Cesari (Restaurant Centpourcent *) en Bart De Pooter (Retaurant Pastorale **) en door biersommelier Sofie Vanrafelghem. Het diner gaat door in de Salons van Dijck vanaf 20 uur.

Maandag 25 maart staan verschillende toespraken op het programma waaronder de voorstelling van het volgende wereldcongres van de Worldchefs in Sint-Petersburg in 2020.

Om 12.30 uur wordt een walking lunch georganiseerd door een team van de Young Masters onder leiding van Sam Van Houcke (Maste in Gent). Hij is de huidige laureaat van de Ster van de Belgische Keuken en winnaar van de gouden medaille tijdens de Global Chefs Challenge in Rimini op 18 februari laatstleden. Sam coördineert een team dat is samengesteld uit andere Young Masters© waaronder Seppe Nobels (Graanmarkt 13 in Antwerpen), Sylvester Schatteman (Hofke van Bazel in Bazel), Broes Tavernier (’t Vijfde Seizoen in Aalter) en een tiental jonge chefs van buitenlandse Worldchefs delegaties.