Een hal Freddy Vandecasserie bij Mabru

Op maandag 17 april werd een hal van Mabru, de Vroegmarkt van Brussel, gedoopt naar de voormalige driesterrenchef van de Villa Lorraine, de in Brugge geboren Mastercook Freddy Vandecasserie. Dit prestigieuze lid van de ‘Wall of fame’ van onze vereniging voegt zich daarmee bij zijn even illustere voorgangers en Mastercooks, Jean-Pierre Bruneau en Pierre Wynants, die eerder ook al een hal met hun naam hebben gekregen in dit centrum voor gastronomie in de hoofdstad.

Mabru, dat echt ‘de buik van Brussel’ kan worden genoemd, is, pro memorie, een essentieel bevoorradingscentrum voor de beste horecaprofessonals, een beetje zoals Rungis dat voor Parijs is. In totaal zijn er meer dan honderd producenten en groothandelaars verspreid over vijf verkoophallen, waar je fruit en groenten, primeurs, vlees, fijne vleeswaren, gevogelte en wild, vis en schaaldieren, kaas en zuivelproducten, maar ook bloemen en planten kunt kopen.

En vorige maandag heeft een van die hallen, de ‘F’, de naam ‘Hal Freddy Vandecasserie’, gekregen als eerbetoon aan de beroemde chef van West-Vlaamse afkomst die altijd in Brussel heeft gewerkt. Voor de goede orde: deze Mastercook was de historische chef van de beroemde Villa Lorraine, een functie die hij op zich nam vlak nadat het restaurant in 1972 zijn derde Michelinster kreeg, een historische primeur buiten Frankrijk. Vandaag is de geboren Bruggeling gepensioneerd, maar nog steeds bereid om zijn zoon, die hij heeft geholpen bij de lancering van het restaurant De Mayeur in Sint-Pieters-Leeuw, een handje toe te steken, en nog steeds zeer betrokken bij de Mastercooks.

Een grote delegatie van onze vereniging, onder leiding van onze voorzitter Cédric Poncelet, was overigens aanwezig voor de gelegenheid. Onder hen waren er uiteraard Pierre Wynants en Jean-Pierre Bruneau om hun voormalige collega en vriend te feliciteren die nu ook een plaats met zijn naam heeft gekregen op deze zeer symbolische plaats voor alle professionals in ons vak.

De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van Laurent Nys, algemeen directeur van Mabru, maar ook van de minister-president van het Brussels Gewest, Rudy Vervoort, evenals prinses Lea van België, die overigens erevoorzitter is van de Pierre Wynants Trophy.