In Château de Grandvoir wordt er aan de tafel van Tristan Martin weer wild geserveerd

Tristan Martin


Het is al een jaar geleden dat Young Master Tristan Martin de leiding van het hotel-restaurant van Château de Grandvoir in de buurt van Neufchâteau (in de Belgische Ardennen) overnam. Een jaar waarin hij energie en creativiteit – kortom, zijn volledige talent – in dienst heeft gesteld van deze fantastische plek. Zijn talent en enorme kennis – meer specifiek rond de jacht en het Ardense terroir – heeft Tristan in Maison Lemonnier de Lavaux-Saint-Anne naast het fornuis van zijn vader, Eric Martin, verworven.

De locatie werd sinds de komst van Tristan knap gerenoveerd tot een hotel met 8 mooie kamers en een hoogwaardige keuken. Een uniek pluspunt dat uit de huidige gezondheidscrisis en de verplichte socialdistancing is ontstaan: er zijn nieuwe tafels in de zaal van het restaurant, in de elegante kasteelsalons en op het enorme buitenterras bijgekomen. Zo hebben de maaltijden de allures van gepersonaliseerde, bijna exclusieve en speciale diners aangenomen. 

In Château de Grandvoir, dat zich ideaal in het hartje van de rijkste Ardense jachtbossen bevindt, heeft Tristan zonet het eerste jachtwild op zijn menukaart geplaatst. 
Het eerste wild van het jaar is exclusief bok (mannetjesree) en komt uit ethische en beredeneerde zomerjacht. 

Tristan Martin, die meer gewaardeerd en verantwoordelijker is dan vele anderen, vertrouwt ons zijn mening toe rond deze jacht, die net is gestart in de Belgische Ardennen: ‘Pirschgang is veel ethischer [dan de meeste andere soorten jacht – red.] Ze wordt ook wel ‘sluipjacht’ genoemd en wordt telkens door een enkele jager te voet beoefend, in alle rust, en volgens verschillende regels. Ze toont zowel meer respect naar de dieren toe als naar hun leefomgeving.’

Tristan vervolgt: ‘In deze streek is de jacht midden juli begonnen en zal ze na 15 augustus een tijdje onderbroken worden om de voorbereiding van de daaropvolgende hertenplakperiode niet te verstoren. In België wordt enkel de bok geschoten en niet de geit [de vrouwtjesree – red.] De regels van de sluipjacht zijn bij ons veel strikter dan in Frankrijk.’
Natuurlijk praat Tristan ook over zijn keuken: ‘Zoals altijd, maak ik ook in Grandvoir enkel plaatselijk wild klaar. Momenteel is de ree die via de sluipjacht is geschoten afkomstig uit de Semois en gekocht in het slachthuis van Bertrix. Op het huidige Menu du Château maak ik hem klaar met een zwarte bessensaus en het eerste eekhoorntjesbrood.’

Voor meer informatie over dit type jacht en over het jachtseizoen in de Belgische Ardennen, raadt Tristan Martin de site : www.ardenne.be.

Château de Grandvoir – La Cornée, 66 – 6840 Grandvoir (Neufchâteau) – T 061 21 06 20 – www.chateaudegrandvoir.be