Wie is DE STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN©?
Zondag 21 oktober 2018 tijdens Megavino, Brussels EXPO werd de titel van de ‘Ster van de Belgische Keuken©’ gewonnen door
SAM VAN HOUCKE
Van (toekomstig) restaurant MASTE te Gent
De tweede prijs ging naar
Archibald De Prince
van Restaurant La Distillerie te Bourglinster (GH Luxemburg)
Net als in de voorgaande drie edities, heeft DE STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© opnieuw vier jonge Belgische koks en hun respectievelijke teams uitgedaagd om de titel te winnen.
De vier deelnemende Belgische ploegen aan de wedstrijd waren als volgt verdeeld: twee ploegen uit Vlaanderen, één uit Brussel en één uit het Groothertogdom Luxemburg. Vier teams, betwistten de titel tijdens een halve finale in de voormiddag en een finale in de namiddag.
Gedurende drie maanden zullen de 4 finalisten hun gerecht, met het bijbehorende bier, op de menukaart van hun restaurant zetten, met vermelding van de wedstrijd DE STER VAN DE BELGISCHE
KEUKEN©
Deze kandidaten, in volgorde volgens loting en presentatie van hun gerecht, met naam, team, coach en referentierestaurant:
- Archibald De Prince - Restaurant La Distillerie te Bourglinster (GDL) - Finalist
Commis : Nathan D’Hoest
Sommelier : Kevin July
Coach : Paul Fourier van Restaurant La Pomme Cannelle – Hôtel Royal à Luxembourg - Louis Broos - Restaurant Graanmarkt 13 te Antwerpen – Halve-Finalist
Commis : Maurice Cogghe
Sommelier : Tine Kok
Coach: Seppe Nobels van Restaurant Graanmarkt 13 - Benjamin Belot - Restaurant Louise 345 te Brussel - Halve-Finalist
Commis : Ashley Delporte
Sommelier : Alexandre di Cujo
Coach : Isabelle Arpin, chef du Restaurant Louise 345 - Sam van Houcke - Restaurant Maste te Gent (opening eind november 2018)- Finalist
Commis : Simon Caboor
Sommelier : Stefanie Van Nieuwenhuyze
Coach : Bross Tavernier van Restaurant ‘t Vijfde Seizoen
Een prestigieuze jury, versterkt door de aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexandre van België en voorgezeten door chef-kok Pierre Wynants, was als volgt samengesteld
Proefjury
-
Mastercook Frank Fol – Voorzitter The Mastercooks of Belgium®
-
Mastercook Felix Alen - Vice-voorzitter Vlaanderen The Mastercooks of Belgium®
-
Mastercook Dirk Vandendriessche
-
Mastercook Lieven Lootens
-
Mastercook Freddy Vandecasserie
-
Mastercook Alain Bianchin
-
Alain Hostert – CD Central Europe Worldschefs
-
Mastercook Frédéric Caerdinael
-
Brecht Terryn - Brouwerij Moortgat
-
Frank Lelon - Brussels Gewest
-
Jo Nelissen - Coach National Culinary Team
-
Patrick Aubrion - Callebaut Ambassadeur - Gourmet Barry-Callebaut Benelux
-
Koen Snauwaert - CER
Keukenjury : Les Maîtres Cuisiniers Alain Deluc, Patrick Gobert, Alain Neckebroek
Gerechtsdeurwaarder - Meester Ann Koekelbergh
Ter gelegenheid van de finale moesten de 2 finalisten, Sam Van Houcke en Archibald De Prince, een nieuwe creatie voorstellen, samengesteld met verschillende producten uit een ‘mysterybox’, aangevuld
met basisproducten. De creatie van de gerechten werden alleen gemaakt met deze ingrediënten, wetende dat het niet verplicht was om ze allemaal te gebruiken.
Sam Van Houcke koos de volgende ingrediënten voor zijn gerecht: kalfsvlees, pastinaak, cantharellen, sjalotten, rode wijnazijn, knoflook en tijm. Voor zijn dessert koos hij naast de opgelegde chocolade, voor peer, macadamia-noten en een chocoladeganache.
Archibald De Prince had de volgende producten voor zijn gerecht gekozen: kalfsvlees, eekhoorntjesbrood, cantharellen, schorseneren, sjalotten, Granny Smith-appels. Voor het dessert, vooral, mandarijn, macadamianoten, venkelbloem en fleur de sel.
De wedstrijd STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© wordt om de 2 jaar georganiseerd.
De winnaar, Sam Van Houcke - of, als hij niet beschikbaar is, de tweede finalist, Archibald De Prince - vertegenwoordigt België bij de Worldchefs International Global Chefs Challenge. Deze internationale wedstrijd zal in samenwerking met het ‘National Culinary Team – Belgium’ georganiseerd worden.
De laureaat van de STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© won verescheidene prijzen die door de sponsorpartners van de Mastercooks werden aangeboden:
- een “GOUDEN” RATIONAL oven ter waarde van 10.000 €. www.rational.be
- een MSC Cruise voor 2 personen ter waarde van 3.500 € . www.msccruises.be
- een RON MASTERCOOKS messenset. berghoffworldwide.com
- een PETER'S FARM waardebon van 350 €. www.petersfarm.nl
- een CALLEBAUT chocolade pakket (gewicht in chocolade). www.callebaut.com
- een PRIVE COACH ter begeleiding in het traject voor de GLOBAL CHEF CHALLENGE. www.flandersfoodfaculty.be/nl/national-culinary-team
- een METRO innovatie producten mand. www.metro.be
- een DIVERSEY waardebon van 1.000 €. diverseysolutions.com
- een LE NOUVEAU CHEF THE STAR 2018 koksvest. www.lenouveauchef.com