Terugblik op een nieuwe soort algemene vergadering: een virtuele Zoomontmoeting voor Mastercooks

Het uitstellen van de algemene vergadering van afgelopen mei is dus een succes geweest en heeft ons toegelaten om de nieuwe leden, partners en projecten aan alle leden en aan iedereen die nauwgezet de activiteiten van The Mastercooks of Belgium volgt voor te stellen.

Een rijke activiteitenkalender
Er staan al heel wat verschillende themabijeenkomsten op de agenda van 2020-2021. We zullen jullie daar dan ook geregeld van op de hoogte houden op de diverse sites en sociale netwerken van Mastercooks.

2020
Tegen het einde van het jaar, op 25 oktober, kunnen we alvast een ontbijtbijeenkomst van TYM (‘The Young Masters’) aanstippen. Die zowel bedoeld om de jonge chefs optimaal voor te bereiden en om de te volgen richtlijnen en toekomstige activiteiten op punt te zetten in deze post-COVID-tijden.

Om het jaar in alle solidariteit af te sluiten, zal er in samenwerking met jeugdhulpvereniging ‘Steevliet’ (www.steevliet.be) tussen 18 en 24 december een solidariteitsactie voor de meest kwetsbare jongeren op touw worden gezet, met onder andere een groentetuinproject en activiteiten rond gezonde voeding en korte voedselketens.

2021

  • Op 8 februari komt de TYM samen om te brainstormen rond de ontwikkeling van een ‘studentenpakket’, waarbij ze raad zullen geven rond een duurzame toekomst voor de horeca.
  • Van 19 tot en met 25 april is er een bijeenkomst rond de voorbereiding van een pop-uprestaurant en het studentenpakket, gevolgd door een liefdadigheidsactie.
  • Van 1 tot en met 30 juni wordt er een pop-uprestaurant opgericht dat zal georkestreerd worden door de teamverantwoordelijken van The Young Masters.
  • Op 12 september is er een meeting voorzien om het nieuwe programma te evalueren.
  • Van 12 tot en met 24 december is er ‘Secret Santa’ – een verrassingsactiviteit in het kader van de eindejaarsfeesten.
  • Het succes van Mastercooks op de sociale media en bij de mediapartners

Tegenwoordig zijn alle moderne communicatiemiddelen van The Mastercooks of Belgium operationeel en worden ze dagelijks opgevolgd. Dat levert de volgende cijfers op: 8.600 volgers op Facebook  3.800 volgers op Instagram, een wekelijkse rubriek op Horeca Webzine waarin 3 leden van de vereniging worden gepresenteerd, plus nog eens tien mediapartners en gidsen (Kanaal Z, Horeca Magazine, Cook Magazine, Gault & Millau, Food4Inspiration, Ambiance Culinaire, We're Smart, Culinaire Seasonal, joellerochette.com en Tempo Medical).

Vanaf oktober wordt ook het programma Z-Mastercook 2020-21 opnieuw opgestart. Dat wordt geproduceerd door Knack, Trends & Le Vif/Express. Dit seizoen zullen 20 leden die nog niet de kans hebben gehad om op Z-Mastercooks te verschijnen er voor het eerst in te zien zijn.

Prestigieuse wedstrijden
The Mastercooks of Belgium zal haar jongeren als lid van World Chef Societies naar de Global Chef Challenge sturen om ons daar te vertegenwoordigen. Aangezien de oorspronkelijk geplande datum voor volgende zomer is uitgesteld, wacht de vereniging nog op de aankondiging van een nieuwe.

Wat betreft haar eigen wedstrijd, de Ster van de Belgische Keuken: die zal vanwege de gezondheidscrisis niet plaatsvinden op Horeca Expo in november, maar worden uitgesteld naar januari 2021. Hoogstwaarschijnlijk zal hij dan doorgaan in een geaffilieerde hotelschool. Daardoor kunnen kandidaten zich nog steeds inschrijven voor de voorselecties, die voorlopig nog open blijven.

De nieuwe Masterbook gids is net verschenen
Net als het geval was bij de twee voorgaande edities, is er dit jaar (2020-2021) een nieuwe gids met daarin alle actieve leden van de vereniging verschenen, maar dan wel in een nieuw formaat. Daarin vind je niet alleen de leden zelf, maar ook artikels die betrekking hebben tot de vereniging en haar meest prestigieuze leden terug. Daaronder vooral wijlen Pierrot Fonteyne, die getroffen werd door COVID-19 en ons tijdens het prille begin van de crisis heeft verlaten.

Ook andere Mastercooks en (lady)chefs die symbool staan voor onze nationale gastronomie hebben meegewerkt aan dit nieuwe Masterbook.

Terzijde: alle actieve leden en alle soorten restaurants zullen samen 440 Masterbooks (20 dozen van 22 Masterbooks) ontvangen om aan hun klanten aan te bieden. Leden die deelnemen aan de CERA-actie zullen meer exemplaren ontvangen. De koerier zal de boeken rond 15 september bezorgen.

Een mooi boek gewijd aan Mastercooks ter ere van de 40ste verjaardag
Voor het eerst zal de vereniging – ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag – in samenwerking met de Belgische uitgever Kennes Editions een prachtig boek publiceren: The Mastercooks of Belgium – The Belgian Taste of Excellence. Het zal de chef-koks die lid zijn van de vereniging, hun favoriete producten en hun signatuurrecepten in de schijnwerpers zetten. De zeer knappe foto’s zullen verzorgd worden door de bekende fotograaf Heikki Verdurme. De auteurs zijn Joëlle Rochette voor het Franstalige en Marlies Bekkers voor het Nederlandstalige gedeelte.

De release van dit belangrijke werk, dat ongetwijfeld een mijlpaal zal zijn voor zowel de vereniging als voor de sector van onze fijne nationale gastronomie, staat gepland voor oktober 2021 – het perfecte geschenk om aan te bieden tijdens de eindejaarsfeestdagen, dus!

De nieuwe partners en medewerkers van The Mastercooks of Belgium
Qua partnerschap start de vereniging een samenwerking op met de AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board), dat lams- en rundsvlees van Britse kwaliteit promoot, en het bureau Business Solutions. Dat agentschap biedt Mastercooks ook een samenwerking aan met het door hem uitgegeven magazine Tempo Medical, dat zich richt op huisartsen. In elke editie zullen er 2 pagina’s gereserveerd worden voor de restaurants van onze Mastercooks.

Bovendien mogen we ook partnerbureau, Content Cats, een strategisch pr- en communicatiebureau dat ook content creëert, verwelkomen. Onder leiding van CEO en oprichtster Saar Dietvorst is het internationaal actief, met partners in verschillende landen.

CERA-actie ‘100% lunch’
Voortbouwend op haar successen uit het verleden, zal CERA, vertegenwoordigd door Koen Snauwaert, dit jaar opnieuw haar actie “100% lunch” opzetten. Die gaat begin oktober van start en eindigt in februari 2021. Leden die dat willen, kunnen zich nog steeds registreren om deel te nemen aan de actie. Het aantal lunches voor deze 2020-2021 editie zal alvast groeien met maar liefst 2.000 stuks, van 10.000 naar 12.000!

Solidariteitswijnen uit Schenk
Eerder dit jaar kondigde Eric Lanin, algemeen directeur van Schenk NV-SA, aan dat de 100% lunchactie van CERA met de steun van Schenk zal versterkt worden. De wijnen die de actie vergezellen zullen een lager prijskaartje krijgen en de Mastercooks-cava zal voorop staan. Vanaf 60 flessen worden de leveringen zelf gratis aangeboden en bovendien zullen de voorkeurstatieven tot 31 januari 2021 gehandhaafd blijven. Dit geldt overigens voor alle leden, inbegrepen degenen die zelf geen restaurateur zijn.

Volgende wijnreis
Zoals gewoonlijk, organiseert Schenk binnenkort een ontdekkingsreis naar een boeiende wijngaard. Deze keer gaat het zelfs om een plaatselijke vondst, want Domaine du Château de Sannes in de Luberon zal gastheer mogen spelen voor de Mastercooks. Deze ontdekkingsvakantie ligt vast van 3 tot en met 5 mei 2021.

Nieuwe kandidaten en bevestigde kandidaten Mastercooks, nieuwe TYM's

Momenteel zijn er binnen alle categorieën samen 173 Mastercooks. Meer bepaald zijn dat 22 Young Masters; 11 kandidaat-Mastercooks; 83 restaurantchefs; 14 traiteur-, catering- en thuischefs; 5 brasserie-/bistrochefs; 4 specialisten; 8 ambassadeurs, verdeeld over heel de wereld; en 26 ereleden.

De genomineerde leden zijn:

Kandidaten 2018 (of Young Masters) die in 2020 als Mastercooks worden geoofficialiseerd : Arpin Isabelle (Restaurant Isabelle Arpin -Bruxelles), Decock Dirk Jan (Taste and Colour – Kortrijk), Tastenhoye Bart (Taste – Leuven), Verbelen Didier (Aan het Water – Sint-Joris-Winge), De Roy Kris (Hofke van Bazel – Kruibeke-Bazel), Spiessens Patrick (Adviser Rational), Bru Wout (La Bru’sserie – Durbuy), Nobels Seppe (Graanmarkt 13 – Antwerpen), Ballardin Marcelo (Oak – Gent).

Nieuwe kandidaten voor Mastercooks 2020 (die in 2022 officieel zullen toetreden): 3 restaurants, 2 traiteurs en 1 ambassadeur.

Te weten : Audusseau Damien (Choux de Bruxelles - Bruxelles), Callenaere Cédric (Les Armes de Bruxelles - Bruxelles), Huysentruyt Piet (Likoké – Les Vans – France), Pintens Ivan (White Signature – Berchem), Verschueren Ken (Tinelle – Mechelen), Sabbe Wannes (La Rosa – Edegem)

5 nieuwe Young Masters

Haegeman Laurence (De Vijf Seizoenen – Brakel), Sterckx Francesca (Mistinguett – Aarschot), Jacobs Stefan (Hors-Champs – Gembloux), Lemmens Gino (Les Années Folles – Antwerpen), Tournay Nicolas (Le Mont-à-Gourmet – Gouy-Lez-Piéton).

Blijf ons volgen op de website en op onze sociale media om meer details en nieuws mee te pikken van The Mastercooks of Belgium.

www.mastercooks.be

Instagram

FaceBook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cover Masterbook