Pierre Romeyer, stichter van de Mastercooks, overleden

Baron Pierre Romeyer is vandaag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was in 1980, samen met Roger Souvereyns, Pierre Wijnants en Jacques Deluc, stichter van de Mastercooks.

“We hebben ontzettend veel aan hem te danken”, zegt Frank Fol vanuit Kuala Lumpur waar chefs uit de hele wereld zijn verzameld voor het Worldchef congres. “Pierre Romeyer was onze Bocuse. Hij maakte duidelijk dat de keuken van ons land niet moest onderdoen voor die van Frankrijk. Hij heeft een duidelijke stempel gezet op het koksberoep, waarbij koks niet meer in kelders werden weggestopt, maar op de voorgrond, als echte artiesten, werden geplaatst. Hij was samen met Pierre Wijnants ook een van de eersten die het beroep van kok mediatiseerden. Onze deelneming gaat uit naar zijn vrouw Mouche en zijn familie. Met Pierre Romeyer verliezen we een van de grootste koks die ons land heeft gekend.”

Pierre Romeyer werd geboren in 1930 in Etterbeek. Zijn ouders kwamen uit de Gaumestreek, maar hij groeide op in Brussel. Hij begon zijn carrière op 15-jarige leeftijd bij l’Auberge d’Alsace van Georges Michel in Brussel. Na zijn militaire dienst op een mijnenveger van de Belgische zeemacht kon hij terecht in het Brusselse restaurant Savoy. Dat was in 1946. Daarna kon hij aan de slag bij Julien Vermeersch, in de Brusselse Carlton. In 1956, op 25-jarige leeftijd, ontving hij de prijs Prosper Montagné. Tijdens de Expo ’58 stond hij achter het fornuis van de Belvédère, waar alle gekroonde en ongekroonde personaliteiten en vedetten die een bezoek brachten aan de expo werden ontvangen. In 1959 begon hij samen met een vennoot zijn eerste restaurant Val Vert, in 1967 gevolgd door het bekende Maison de Bouche in Hoeilaart. In 1969 kreeg hij zijn eerste ster, in 1971 zijn tweede en in 1983 zijn derde. Tot aan zijn pensioen in 1994 kon hij zijn drie Michelinsterren handhaven.

Hij is niet alleen een van de stichters van de Vereniging van Meesterkoks van België. Samen met zijn grote vriend Pierre Paul Bocuse richtte hij Eurotoques op, de ‘Communauté européenne des Cuisiniers. Pierre Romeyer is de enige Belgische chef-kok die in 2002 de titel van baron kreeg.