The Mastercooks of Belgium

Wie is DE STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN©?

22 oktober 2018

Zondag 21 oktober 2018 tijdens Megavino, Brussels EXPO werd de titel van de ‘Ster van de Belgische Keuken©’ gewonnen door 

SAM VAN HOUCKE 
Van (toekomstig) restaurant MASTE te Gent

De tweede prijs ging naar 
Archibald De Prince 
van Restaurant La Distillerie te Bourglinster (GH Luxemburg)

Net als in de voorgaande drie edities, heeft DE STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© opnieuw vier jonge Belgische koks en hun respectievelijke teams uitgedaagd om de titel te winnen.

De vier deelnemende Belgische ploegen aan de wedstrijd waren als volgt verdeeld: twee ploegen uit Vlaanderen, één uit Brussel en één uit het Groothertogdom Luxemburg. Vier teams, betwistten de titel tijdens een halve finale in de voormiddag en een finale in de namiddag.

Gedurende drie maanden zullen de 4 finalisten hun gerecht, met het bijbehorende bier, op de menukaart van hun restaurant zetten, met vermelding van de wedstrijd DE STER VAN DE BELGISCHE
KEUKEN©

Deze kandidaten, in volgorde volgens loting en presentatie van hun gerecht, met naam, team, coach en referentierestaurant:

  1. Archibald De Prince - Restaurant La Distillerie te Bourglinster (GDL) - Finalist
    Commis : Nathan D’Hoest
    Sommelier : Kevin July
    Coach : Paul Fourier van Restaurant La Pomme Cannelle – Hôtel Royal à Luxembourg
  2. Louis Broos - Restaurant Graanmarkt 13 te Antwerpen – Halve-Finalist
    Commis : Maurice Cogghe
    Sommelier : Tine Kok
    Coach: Seppe Nobels van Restaurant Graanmarkt 13
  3. Benjamin Belot - Restaurant Louise 345 te Brussel - Halve-Finalist
    Commis : Ashley Delporte
    Sommelier : Alexandre di Cujo
    Coach : Isabelle Arpin, chef du Restaurant Louise 345
  4. Sam van Houcke - Restaurant Maste te Gent (opening eind november 2018)- Finalist
    Commis : Simon Caboor 
    Sommelier : Stefanie Van Nieuwenhuyze
    Coach : Bross Tavernier van Restaurant ‘t Vijfde Seizoen

Een prestigieuze jury, versterkt door de aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexandre van België en voorgezeten door chef-kok Pierre Wynants, was als volgt samengesteld 

Proefjury

  1. Mastercook Frank Fol – Voorzitter The Mastercooks of Belgium® 
  2. Mastercook Felix Alen - Vice-voorzitter Vlaanderen The Mastercooks of Belgium®
  3. Mastercook Dirk Vandendriessche
  4. Mastercook Lieven Lootens
  5. Mastercook Freddy Vandecasserie
  6. Mastercook Alain Bianchin
  7. Alain Hostert – CD Central Europe Worldschefs 
  8. Mastercook Frédéric Caerdinael 
  9. Brecht Terryn - Brouwerij Moortgat
  10. Frank Lelon - Brussels Gewest 
  11. Jo Nelissen - Coach National Culinary Team
  12. Patrick Aubrion - Callebaut Ambassadeur - Gourmet Barry-Callebaut Benelux 
  13. Koen Snauwaert - CER

Keukenjury : Les Maîtres Cuisiniers Alain Deluc, Patrick Gobert, Alain Neckebroek

Gerechtsdeurwaarder - Meester Ann Koekelbergh

Ter gelegenheid van de finale moesten de 2 finalisten, Sam Van Houcke en Archibald De Prince, een nieuwe creatie voorstellen, samengesteld met verschillende producten uit een ‘mysterybox’, aangevuld
met basisproducten. De creatie van de gerechten werden alleen gemaakt met deze ingrediënten, wetende dat het niet verplicht was om ze allemaal te gebruiken.

Sam Van Houcke koos de volgende ingrediënten voor zijn gerecht: kalfsvlees, pastinaak, cantharellen, sjalotten, rode wijnazijn, knoflook en tijm. Voor zijn dessert koos hij naast de opgelegde chocolade, voor peer, macadamia-noten en een chocoladeganache.

Archibald De Prince had de volgende producten voor zijn gerecht gekozen: kalfsvlees, eekhoorntjesbrood, cantharellen, schorseneren, sjalotten, Granny Smith-appels. Voor het dessert, vooral, mandarijn, macadamianoten, venkelbloem en fleur de sel.

De wedstrijd STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© wordt om de 2 jaar georganiseerd.
De winnaar, Sam Van Houcke - of, als hij niet beschikbaar is, de tweede finalist, Archibald De Prince - vertegenwoordigt België bij de Worldchefs International Global Chefs Challenge. Deze internationale wedstrijd zal in samenwerking met het ‘National Culinary Team – Belgium’ georganiseerd worden.

De laureaat van de STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© won verescheidene prijzen die door de sponsorpartners van de Mastercooks werden aangeboden:

Pierre Wijnants, Sam Van Houcke, Princesse Alexandre de Belgique , Frank Fol
Pierre Wijnants, Sam Van Houcke, Princesse Alexandre de Belgique , Frank Fol
Team Louis Broos, S. Nobels et F. Fol
Team Louis Broos, S. Nobels et F. Fol
Team Louis Broos (Semi final)
Team Louis Broos (Semi final)
Team Archibald de Prince (Final)
Team Archibald de Prince (Final)
Jury of The Star 2018
Jury of The Star 2018
Dessert Sam Van Houcke
Dessert Sam Van Houcke
Sam Van Houcke vaincqueur édition 2018
Sam Van Houcke vaincqueur édition 2018
P. Wijnants, Sam Van Houcke, Princesse A. de Belgique, Archibald de  Prince, F. Fol
P. Wijnants, Sam Van Houcke, Princesse A. de Belgique, Archibald de Prince, F. Fol
Team Sam Van Houcke (Final)
Team Sam Van Houcke (Final)
Team Benjamin Belot (Semi Final)
Team Benjamin Belot (Semi Final)
Les Teams
Les Teams
Gerecht/Plat Sam Van Houcke
Gerecht/Plat Sam Van Houcke