MICHELIN gids 2014: nieuwe sterren in het teken van pure smaak en product!

Elk jaar kijken chefs, pers en publiek reikhalzend uit naar de voorstelling van de nieuwe Michelingids. Maandag werd in een nokvolle inkomhall van Flanders Expo de ‘uitslag’ bekend gemaakt.  En die is bijzonder positief, voor de Belgische gastronomie en voor De Meesterkoks van België.

De positieve evolutie van de Belgische gastronomie wordt flink in de verf gezet door de toename van het aantal sterrenrestaurants. Niet minder dan twaalf restaurants in Vlaanderen, twee in Brussel en vier in Wallonië krijgen een ster in de nieuwe gids. Dat zorgt ervoor dat de Michelingids voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan honderd Belgische restaurants met één ster telt. Honderd en een om precies te zijn.

Aan de top zijn er geen wijzigingen. Meesterkoks Geert Van Hecke, Peter Goossens en Gert De Mangeleer bewijzen opnieuw dat ze met hun kookstijl en restaurant tot de absolute wereldtop behoren.

In de categorie tweesterren was wel nieuws te rapen. Twee Meesterkoks vervoegen het selecte clubje van 17 Belgische restaurant met twee Michelinsterren. In Vlaanderen krijgt Meesterkok Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist een tweede ster omwille van “zijn fijne gerechten die uitblinken dankzij de harmonie van smaken” dixit Michelin. De tweede nieuwkomer is Meesterkok Christophe Hardiquest van het Brusselse restaurant Bon-Bon dat in korte tijd is uitgegroeid tot een van de beste zaken van ons land. Michelin formuleert het als volgt: “chef Christophe Hardiquest brengt kwaliteitsproducten naar een hoger smaakniveau dankzij zijn creativiteit en techniciteit.”

In het lijstje met nieuwe eensterrenrestaurants vinden we twee Meesterkoks terug: Johan Raes van The Glorious in Antwerpen en Ralf Berendsen van La Source in Lanaken.

MICHELIN gids België - Luxemburg 2014. Prijs: 19,95 euro