Salons Saint Germain
Interview
Wie zijn je Peters?
Geert Van Hecke
Frans Saint Germain
Wist je altijd al dat je kok wou worden?
Vanaf mijn middelbare studies kreeg ik zin om kok te worden, met als eerste intentie om zelf een klein restaurantje te beginnen. Ik ging gedurende 5 jaar naar de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. In die periode deed ik eerst weekendwerk in restaurant De Steenen Haene in Ieper, en daarna bij mijn vader. Met de tijd zag ik in dat je ook in banketten je persoonlijkheid kan leggen.
Waar heb je het vak geleerd?
Ik heb 2,5 jaar bij Mastercook Geert Van Hecke (De Karmeliet - Brugge) kunnen werken, gevolgd door twee jaar bij Mastercook Yves Mattagne (Sea Grill - Brussel). Daarna ging ik bij mijn vader, Mastercook Frans Saint Germain, in de zaak aan de slag, en doorliep ik gedurende twee jaar als werknemer alle gangbare posten. Vervolgens ging het richting Traiteur ’t Keukentje in Roeselare, gevolgd door 8 maanden bij Sergio Herman in Oud Sluis. Nadien werkten mijn vader en ik nog 4 jaar samen vooraleer ik de zaak overnam.
Hoe omschrijf je jouw keuken?
Een banketkeuken is uiteraard verschillend van een klassieke restaurantkeuken, ook omdat je over andere volumes praat. Ik breng een klassieke Frans-Belgische keuken met moderne toetsen, ook geïnspireerd door het parcours dat ik heb kunnen doorlopen bij een aantal topchefs.
Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk je op?
Het was een heel bewuste keuze om bij de hierboven vernoemde topchefs te willen werken, en ik kijk ernaar op, omdat ik er veel bij geleerd heb. Zoals het “métier” bij Mastercook Geert Van Hecke, en de aanpak van grote banketten bij Mastercook Yves Mattagne. Bij Sergio Herman in Oud Sluis kwam ik in een totaal nieuwe wereld terecht, omdat hij toen al (2010) werkte met Thermomix-bereidingen, gelletjes, crèmes etc. Ik ben ook nog gaan helpen bij de opstart van Pure C. Dat was toen een heel intense maar ook een memorabele periode. Traiteur ’t Keukentje stond dan weer synoniem voor de top op het vlak van het vacuüm-koken; daar waren zij toen al 30 jaar mee bezig. Hoe je klanten best aanpakt, heb ik van mijn vader geleerd.
Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het is een eer om als uitbater van een feestzaal opgenomen te worden bij “The Mastercooks of Belgium”, een vereniging die altijd al alle grote gastronomische namen van het hele land verzameld heeft en blijft verzamelen. We hebben allemaal een druk leven, maar als we dan samen zijn, merk je dat de aanwezige kennis verrijkend is, er vriendschap en ook wederzijds respect is.