Interview
Wie zijn je Peters?
Geert Van Hecke
Peter Goossens
Wist je altijd al dat je kok zou worden?
De passie voor het koken kreeg ik van mijn moeder. Ik was altijd aan en bij als ze kookte. Toen ik 12 was, wist ik absoluut niet wat ik wilde worden. Een schoonbroer gaf les in het CTI in Diksmuide en daar ging ik les volgen. Maar techniek lag me niet. Mijn zus stelde voor om - omdat ik zo graag kookte - in leercontract voor kok te gaan. Dat was meteen mijn ding.
Waar heb je het vak geleerd?
Ik ben begonnen in restaurant Boerenhof in Kortrijk, waar ik de stiel heb geleerd. Daarna heb ik nog een tijdje gewerkt in de Rally Saint-Christophe in Deurle, nu de “Auberge du Pêcheur”.
Kan je ons wat vertellen over je carrière?
Omdat we destijds niet over het kapitaal beschikten om meteen een restaurant te openen, zijn mijn vrouw en ik in 1978 gestart met een viswinkel, gecombineerd met een traiteur- en cateringservice, inclusief een feestzaal. Dat bleek een schot in de roos. Enkele jaren later zijn we verhuisd naar de locatie waar nu nog steeds Salons Saint Germain gevestigd is, in het hart van Diksmuide.
Wanneer er in elk van de drie zalen een feest plaatsvindt, kunnen we tot wel achthonderd gasten tegelijk bedienen. Dat vraagt om een perfecte organisatie, en laat weinig ruimte voor uitgebreide gastronomische creaties. Toch hebben we altijd gestreefd naar verfijning in onze gerechten. Intussen heeft onze zoon Tim de zaak overgenomen.
Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op in het vak?
Natuurlijk heb ik altijd met veel bewondering opgekeken naar mijn peters Geert Van Hecke en Peter Goossens. Hun toewijding, vakmanschap en impact op de Belgische gastronomie zijn voor mij een bron van inspiratie geweest sinds het begin van mijn carrière. Maar ook internationaal heb ik mijn voorbeelden. De finesse en precisie van wijlen Joël Robuchon hebben me diep geraakt. Zijn streven naar perfectie en zijn vermogen om eenvoud om te zetten in pure verfijning blijven me tot op vandaag inspireren in mijn eigen keuken.
Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het is voor mij een grote eer om deel uit te mogen maken van deze vereniging. Tegelijk is het ook gewoon heel fijn om omringd te zijn door collega’s die dezelfde passie delen. We zijn allemaal chefs die het culinaire vak met trots en overtuiging uitdragen. Binnen “The Mastercooks of Belgium” voel ik een gedeelde toewijding aan kwaliteit, respect voor het ambacht en de drang om onze gastronomische cultuur verder te verrijken. Het is inspirerend om ervaringen uit te wisselen met mensen die allemaal hun stempel drukken op ons prachtige beroep.