Ilse Van Keer

Restaurant
Restaurant
Chef: Ilse Van Keer
't Notenhof
Meerstraat 113
1840
Londerzeel
T: + 32 52 31 15 00

Interview

Wie zijn je Peters?
Cédric Poncelet 
Freddy Vandecasserie

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Mijn vader vond het belangrijk dat mijn broer en ik konden koken, en we moesten dan ook elke weekend meehelpen de keuken. Mijn broer ging naar de PIVA in Antwerpen voor bakker en ik ging naar het humaniora. Na twee jaar was het duidelijk dat dit niet mijn ding was, ik wou iets doen met mijn handen. Mijn broer stelde toen voor in de PIVA de richting hotel-restaurant te gaan volgen, met de bedoeling later in de zaal te staan. Ik voelde mij er meteen thuis.

Waar heb je het vak geleerd? 
Tijdens mijn 6de specialisatiejaar keuken werd ik tweede in een schoolwedstrijd en mocht ik een stage lopen in 't Fornuis in Antwerpen. Mijn vriendin die eerste was, mocht naar Romeyer *** in Brussel. Ze zag dit echter niet zitten en we konden wisselen. Dat was mei 1992 en in augustus kon ik er aan de slag in de bediening. Ik leerde er mijn man Pascal Vandermaeten kennen. Toen Romeyer twee jaar later stopte, kon ik beginnen in de Sea Grill bij Yves Mattagne. Daar heb ik vijf jaar gewerkt, ook in de bediening. De liefde voor de keuken was er wel de hele tijd en ik volgde zijn keuken nauwgezet. Mastercook Yves Mattagne is een goochelaar in de keuken. Hij en Pierre Romeyer zijn mijn grote voorbeelden.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Mijn keuken is klassiek met een kleine vrouwelijke touch. Klanten noemen mijn keuken 'licht' omdat ze steeds zonder zwaar gevoel buitengaan. Toch vind ik sauzen heel belangrijk, dat nam ik mee van Romeyer. Voor hem maakte de saus het gerecht. Mijn favoriete seizoen is de herfst met het wild. Natuurlijk is mijn kookstijl door de jaren geëvolueerd.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op in het vak?
Zonder enige twijfel Pierre Romeyer bij wie ik twee jaar heb gewerkt. Bij hem is de zekerheid gegroeid dat ik in dit mooie beroep beslist verder wilde doen. Andere grote voorbeelden zijn chef Mastercook Freddy Vandecasserie en zijn zoon Patrick Vandecasserie, alsook Mastercook Yves Mattagne, bij wie ik na Romeyer 5 jaar gewerkt heb.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Als Mastercook wil ik vooral mijn ervaring en de liefde voor het product overbrengen naar jonge mensen. Een leermeester zijn die hen de liefde voor ons fantastische beroep doorgeeft. Veel van de jonge mensen in de hotelscholen missen volgens mij die passie. Met z'n twee in het beroep staan is een voordeel want ja, je klopt veel uren, maar je doet het wel samen. We hebben de verantwoordelijkheden vanaf het begin duidelijk verdeeld en we houden werk en privé zoveel mogelijk gescheiden. Dat alles meegeven aan jongeren is belangrijk.