Cédric
Interview
Wie zijn je Peters?
Pierre Wynants
Frank Fol
Wist je altijd al dat je kok zou worden?
Nee. Eigenlijk heb ik altijd van gastronomie gehouden, ik heb hotelschool gevolgd, maar ik heb altijd in de zaal gewerkt, zoals later het geval was toen ik bij Freddy Vandecasserie in Villa Lorraine werkte, bij Bruneau of bij Michel Haquin in Genval. En ik heb altijd goed contact gehad met de chefs. Op school was mijn keukenleraar ervan overtuigd dat ik later kok zou worden, en ik zei dat ik het contact met klanten, de versnijdingen in de zaal, het flamberen,... veel leuker vond.
Waar heb je het vak geleerd?
Na de restaurants die ik zojuist heb genoemd, vervolgde ik mijn carrière als medewerker bij Gavroche in Londen, nog steeds in de zaal, en opende ik mijn eigen restaurant toen ik 24 was. De eerste maanden had ik een chef-kok in dienst, maar ik besefte al snel dat ik in de keuken moest staan om echt de baas van het restaurant te zijn. Ik begon met een kleine kaart die in de loop van de tijd werd uitgebreid.
Hoe omschrijf je jouw keuken?
Mijn keuken is klassiek met seizoensproducten, want het is voor mij belangrijk om de seizoenen te volgen. Ook marktproducten. Ik laat een of twee keer per dag vis bezorgen en ik werk nog op de oude manier, met de pluimveehandelaar, de slager, met voor elk product een leverancier. Ik koop niet in bulk bij groothandels. Mijn keuken is deze die ik heb geleerd van Mastercook Freddy Vandecasserie, mijn modelchef. Ik behoud deze klassieke stijl die ik moderniseer met de producten en kruiden die ik ontdek op mijn reizen over de hele wereld, of die ik proef bij mijn collega's.
Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik bewonder alle chefs waarmee ik heb samengewerkt. Ook Peter Goossens, die een prachtige carrière kende en een vriend werd. In Nederland is dat Sergio Herman, die ik een beetje extravagant vond en die wij als een stoere kerel beschouwen, maar hij is een zeer charmante man, erg vriendelijk en petje af voor alles wat hij nog steeds realiseert.
Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Mijn vrienden Mastercooks Frédéric Caerdinael uit Durbuy en Daniel Joly, ambassadeur-Mastercook in de Verenigde Staten (Colorado), vertelden mij over de vereniging. Ik heb altijd bewondering gehad voor de chefs die er deel van uitmaken, hun werk en de vereniging.
Ik vind het leuk om chefs te ontmoeten die net als ik verliefd zijn op ons vak en echt gepassioneerd zijn. De vereniging heeft mij geholpen mij te ontwikkelen en ik vind het leuk om daar betrokken en actief bij te zijn. Van 2021 tot 2024 ben ik voorzitter van “The Mastercooks of Belgium” geweest.
Het lijkt mij ook belangrijk om onze gastronomie en onze producten elders dan in België te vertegenwoordigen.