Francesca Sterckx

The Young Masters
Top Restaurants
chef

Francesca Sterckx

Mistinguett
Gasthuisstraat 19
3200 Aarschot
T: +32 16 46 02 04
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Wout Bru 
Gert De Mangeleer

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Neen, eigenlijk niet pas na mijn middelbaar dat ik volwassenenonderwijs “Kok en Kelner” in de hotelschool Ter Duinen heb gevolgd, met nadien ook nog specialiteitenrestaurant, wereldgastronomie, chocolaterie en patisserie.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik heb stages gevolgd in Hof ter Hulst (Hulshout), Arrop (Valencia), MOO (Barcelona), Maison Bru (Eygalières) en Carpe Diem (Brugge). Na deze stages heb ik gewerkt bij Ferdy Debecker (Eyckerhof) en Mastercook Johan Segers (Fornuis)
Van al deze chefs heb ik geleerd dat een klassieke keuken niet per se saai en oubollig hoeft te zijn maar soms meer te bieden heeft dan bepaalde hedendaagse types van keukens en gerechten.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Behalve van de ingewanden, waar ik vooral voor bekend ben, werk ik ook echt graag met vis. Mooi sappig gebakken zonder al te veel poespas met een botersaus en seizoensgroenten. Mijn keuken ligt nog redelijk in de lijn met toen ik pas begon. Het is een eigentijdse klassieke keuken met een vrouwelijke touch.  

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Johan Schroven, Ferdy Debecker en Johan Segers. Als ik maar de helft van hun kennis zou hebben, dan zou ik al heel tevreden zijn. Daarbuiten zijn het alle drie echte familiemensen, net als ik. Ze doen alles voor hun kinderen en hebben er daarom ook een hele goede band mee. Dat is zeker in onze sector niet simpel, vanwege de lange dagen en rare werkuren.  

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het is voor mij een hele eer om er bij te mogen zijn. De vele verschillende stijlen samen maakt het heel interessant. Je ontmoet mensen waar je misschien weinig of niets over weet, maar ze hebben vaak heel interessante verhalen te vertellen. Dat kon ik al ondervinden tijdens de eerste fotoshoot. Na enkele jaren lid, wil ik er nu meer aan bijdragen.