Francesca Sterckx

The Young Masters
chef

Francesca Sterckx

Mistinguett
Gault&Millau
13.0/20
a koks Toc from Gault&Milau
Gasthuisstraat 19
3200 Aarschot
T: +32 16 46 02 04
E: info@mistinguett-aarschot.be
Facebook link Facebook link
Over

Wat heb je van je vorige werkgevers geleerd ?
"Dat een klassieke keuken niet persé saai en oudbollig hoeft te zij,n maar soms meer te bieden heeft dan bepaalde hedendaagse types van keukens en gerechten."

Bij welke van je leermeesters leunt je keuken het dichtste aan ?
"Het is een wisselwerking tussen de twee."

Hoe is je keuken ondertussen geëvolueerd ? Wat is je keukenstijl nu ?
"Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat ik nog redelijk in lijn lig met toen ik pas begon. Het is een iets klassiekere keuken, maar minder bombastisch gedresseerd dan hoe het vroeger was."

Wat zijn je favoriete producten en waarom ?
"Buiten de ingewanden waar het vaak over gaat, hou ik ook echt van een mooi stukje vis.. Mooi sappig gebakken zonder al te veel poespas met een botersaus en seizoensgroenten. Zowel om zelf te eten als hoe ik het zou serveren bij mij in de zaak."

Wat is je passie ? Wat doe je graag in je vrije tijd ?
"Sporten. Ik ben heel sportief en ga onder meer lopen, zwemmen, fietsen en wandelen. En dat doe ik, ondanks mijn job, toch gemiddeld 4-5 keer per week. Ik moet daar echt speciaal tijd voor maken, maar dat heb ik er graag voor over. Ik ben niet competetief maar af en toe een uitdaging aangaan is wel haalbaar. Vorig jaar was dit de Dodentocht, 100 km wandelen."

Wat zijn je persoonlijke doelstellingen ?
"Hard weken en een zaak opbouwen die goed draait (en blijft draaien) en toch kunnen genieten van mijn vrije momenten."

Voor welke chef(s) heb je veel respect en beschouw je als je grote voorbeeld. En waarom ?
"Johan Schroven, Ferdy Debecker en Johan Segers. Ze hebben alle 3 een zaak om ‘U’ tegen te zeggen. Als ik ooit nog maar de helft van hun kennis zou hebben, dan zou ik al heel tevreden zijn. Daarbuiten zijn het alle 3 echte familiemensen, net als ik. Ze doen alles voor hun kinderen en hebben er daarom ook een hele goede band mee. Dat is zeker in onze sector niet simpel, vanwege de lange dagen en rare werkuren. Je ziet je kinderen minder of toch anders opgroeien dan de meeste mensen. Momenteel heb ik nog geen gezin, maar moest dit er ooit van komen dan hoop ik dat ik het net zo goed zal doen als zij."

Waarom wil je aansluiten bij The Young Masters ?
"Om te beginnen is het voor mij al een hele eer om er bij te mogen zijn. De vele verschillende stijlen samen maakt het heel interessant. Je ontmoet mensen waar je misschien weinig of niets over weet, maar ze hebben vaak heel interessante verhalen bij. Dit heb ik al ondervonden tijdens de eerste fotoshoot."

Zie je verschillen tussen de nieuwe generatie van jonge chefs en de oudere generatie?
"Bwa… niet persè. Ik denk dat je op elke leeftijd, elk type keuken of restaurant kan tegenkomen."

 

Curriculum Vitae

Geboortedatum : 26 oktober 1988

Opleiding

  • Logistieke opleiding
  • Volwassenenonderwijs Kok en Kelner in hotelschoot Ter Duinen
  • Specialisatiejaren -> specialiteitenrestaurant en wereldgastronomie
  • Chocolaterie & patisserie

Stages

  • Hof ter Hulst
  • Arrop – Valencia
  • MOO – Barcelona
  • Maison Bru – Eygalières
  • Carpe Diem - Brugge

Vorige werkgevers

  • Ferdy Debecker – Eyckerhof
  • Johan Segers - Fornuis

Erkenningen, prijzen en /of quotaties in de gidsen

  • Gault & Millau 13/20 en 1 koksmutsje
  • Lid Jong Keukengeweld
  • Lid Young Masters
  • Beoordeling Het Laatste nieuws voor zowel het restaurant 4/5, Take away 4/4