Hertog Jan at Botanic
Interview
Wie zijn je Peters?
Frank Fol
Robert Van Duüren
Wist je altijd al dat je kok zou worden?
Dat wist ik inderdaad vanop jonge leeftijd. Mijn ouders hebben er steeds belang aan gehecht dat ik mijn humaniora zou afwerken, vandaar dat ik pas op latere leeftijd in de horeca ben gestart.
Waar heb je het vak geleerd?
Ik heb niet echt ergens het vak geleerd en had niet speciaal een leermeester. Ik heb steeds mijn eigen ideeën gevolgd, al was het met vallen en opstaan. Wel zijn er twee chefs in mijn loopbaan geweest die belangrijk waren omdat ze me de kans gegeven hebben mezelf te ontdekken: Philippe Serruys en Danny Horseele.
Hoe omschrijf je jouw keuken?
Mijn keuken is elegant en hedendaags, met veel diepgang en textuur, en met respect voor de natuurlijke smaken. Ze is geïnspireerd door de Japanse "omakase" filosofie. Inspiratie vind ik ook in de natuur, in het product, in de groenten, bloemen en kruiden die we zelf kweken. Ik ben trouwens“zot” van mijn eigen kweek.
Ik wil nog elke dag bijleren over de manier waarop ik met groenten kan werken, om er het beste uit te halen. Dankzij onze eigen kweek heb ik de grondstoffen twee keer per dag kraakvers. Ik stel mezelf ook constant in vraag en wil de lat altijd hoger leggen; dat is een fantastische uitdaging. Niemand ziet de kleine fouten, maar het feit dat ik ze zie is voor mij voldoende. Ik wil gewoon geen fouten zien. Ik weet dat perfectionisme wellicht mijn kracht is.
Wie zijn jouw grote voorbeelden, naar wie kijk je op in het vak?
Grootmeester Jonnie Boer is altijd een inspiratiebron geweest voor mij.
Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het is een eer om tussen zoveel talentvolle collega’s te mogen staan en van gedachten te kunnen wisselen.