Grégory Gillain wint de eerste Ster van de Belgische keuken
Grégory Gillain van het restaurant l’Eau Vive in Profondeville won de allereerste editie van De Ster van de Belgische keuken. Hij ontving de met diamanten gekroonde trofee die door Val Saint-Lambert werd gecreëerd.
Een sterke wedstrijd, perfect geoliede kandidaten, een schitterende beheersing van producten en gaartijden, bijzonder veel fantasie en talent waren de grote lijnen van deze wedstrijd die werd georganiseerd door de Vereniging van Meesterkoks van België. Voor deze wedstrijd werd initiatiefnemer Pierre Wynants bijgestaan door Frank Fol (voorzitter) en Christophe Hardiquest (restaurant Bon-Bon).
De finale werd een spannende confrontatie tussen twee Franstalige kandidaten: Grégory Gillain van het restaurant l’Eau Vive in Profondeville, die de provincie Namen vertegenwoordigde, en Maxime Collin van La Brasserie de la Villa in Brussel. Met slechts 8 punten (op 800) verschil ging de eerste plaats naar de jonge chef uit Namen, die werkt voor Pierre Résimont (L’Eau Vive/Le Comptoir de l’Eau Vive), en gecoached werd door Eric Martin van La Maison Lemonnier (Lavaux-Sainte-Anne).
De derde plaats ging naar de Limburgse chef Jurgen Nijs die werd gecoached door Jacques Colemont van het restaurant Figaro (Hasselt).
De winnaar ontving zowel een bedrag van 5.000 euro geschonken door AG Insurance als een Eddy Merckx fiets. De tweede finalist kreeg een bedrag van 2.500 euro, de derde 1.000 euro.
De prijs werd uitgereikt door prinses Alexandre van België in aanwezigheid van de jury, met als eregasten de Franse sterrenchefs Marc Haeberlin en Ghislaine Arabian, die door de Meesterkoks van België werden uitgenodigd om in de jury te zetelen.
Op de foto: Marc Haeberlin, Pierre Résimont, Alain Courtois (eerste schepen van de stad Brussel), Frédéric Van Dieren (AG Insurance), Stéphanie Meyers, prinses Alexandre van België), Grégory Gillain, Simon Denis, Frank Fol, Eric Martin, Pierre Wynants.