De grote Brusselse chef Claude Dupont is naar de sterren vertrokken

Hij was een van de oprichters van de Vereniging van Meesterkoks van België en vereerde altijd graag, in gezelschap van zijn charmante echtgenote Monique, de meest feestelijke evenementen van de Vereniging, die nu The Mastercooks of Belgium heet, met zijn aanwezigheid. 

Toen we woensdagavond het overlijden van Claude Dupont vernamen, waren we allemaal diep bedroefd. We wisten dat Claude Dupont in het ziekenhuis opgenomen was, maar niemand van ons vermoedde het nakende heengaan van deze grote man van de Brusselse gastronomie. 

Zoals in juni 2007 bij de sluiting van zijn restaurant in Ganshoren, waar hij trouwens vandaan komt, kunnen we vandaag oprecht zeggen dat een ‘monument’ van de Belgische gastronomie verdwijnt. Zijn emblematische restaurant in het noorden van de hoofdstad, gelegen aan de Vital Riethuisenlaan 46, op een steenworp afstand van het Koningin Astridplein of Spiegelplein in Jette, werd 31 jaar lang zonder onderbreking bekroond met twee Michelin-sterren! 

Het feit dat zijn keuken zo populair was bij fijnproevers uit het hele land was het bewijs dat hij de fundamentele waarden die hij verdedigde echt in praktijk bracht. Deze waarden bestaan uit een groot respect voor de producten, de klanten en zijn team. 
Een team waarin Patrick Meirsman, de Brusselse vicevoorzitter van The Mastercooks, korte tijd werkte. Patrick die vervolgens bij de groothandel MDH (Sint-Pieters-Leeuw) werkte, kwam Claude Dupont regelmatig tegen. “Claude Dupont kwam altijd wild en foie gras kopen, vooral aan het eind van het jaar," vertelt Patrick Meirsman ons. “We praatten veel samen en ik heb hem altijd heel joviaal gevonden. Hij was charmant en opgewekt, wat niet belette dat hij, zoals ik mij herinner van de twee maanden dat ik voor hem werkte, hard en veeleisend was in het werk. Hij was een van de grootste chefs van België in die tijd en was vooral bekend als een uitstekende saucier en een groot kenner van de wildkeuken. Het was altijd erg leuk hem tegen te komen en met hem te praten. We missen hem nu al heel erg.”

Jean-Pierre Bruneau, een andere Mastercook en ook een vooraanstaande figuur van de Belgische gastronomie, vertelt ons: "In het begin van de jaren 1970 waren we collega's, directe buren, in het deel van het noorden van Brussel dat bekend stond als 'achter het kanaal'. In die tijd waren verschillende van ons erkend, hadden we een ster en veel trouwe klanten die van heinde en verre kwamen, vooral uit Vlaanderen. Claude, natuurlijk, maar ook Jacques Sermon en ikzelf bevonden ons in de onmiddellijke nabijheid van het embleem van de hoofdstad, de Basiliek van Koekelberg. Eddy Van Maele was ook heel bekend maar was gevestigd in Wemmel, iets verder weg. Ik houd mooie herinneringen over aan de tijd dat er in het noorden van de hoofdstad een aantal beroemde restaurants waren. Claude Dupont en ik waren echt collega's en hadden een zeer hartelijke relatie. We hadden dezelfde soort keuken en dus veel gemeenschappelijke klanten. Wij waren geen concurrenten en ik denk vandaag nog steeds dat de zon voor iedereen schijnt! Het is zeer triest te zien dat, na Pierrot Fonteyne, weer een grote chef ons verlaat". 

De Voorzitter van de Mastercooks, Cédric Poncelet, alle leden en partners van de Vereniging The Mastercooks of Belgium betuigen hun oprechte deelneming aan de echtgenote van de heer Claude Dupont en zijn familie. 
De begrafenis heeft plaats op dinsdag 23 november om 10.45 uur in de Sint-Martinuskerk te Ganshoren (Koningin Fabiolaplein - 1083 Brussel (Ganshoren).

Tekst en interviews: Joëlle Rochette
 
Claude Dupont