
Rational Belgium
Interview
Wie zijn je Peters?
Daniel Molmans
Pierre Wynants
Wist je altijd al dat je kok zou worden?
Tijdens een vakantie in de Haute-Savoie werd mijn passie voor koken écht aangewakkerd. Dat had veel te maken met de sfeer daar, maar ook met de invloed van mijn moeder, die thuis altijd heerlijk kookte en een schat aan recepten had. Al van in het eerste middelbaar wist ik dat ik naar de hotelschool wilde. Maar mijn vader zag dat niet zitten.
En dus koos ik – of beter gezegd: moest ik kiezen – voor een meer klassieke richting. Ik volgde drie jaar Latijn-Grieks aan het Sint-Lievenscollege in Antwerpen, maar met de droom van de keuken op zak.
Waar heb je het vak geleerd?
Na die drie jaar Latijn-Grieks ben ik overgestapt naar het PIVA, waar ik drie schooljaren volgde. Maar geloof me: hoe goed de opleiding ook is, op school krijg je maar een basis mee. Je leert het echte vak pas door elke dag in een professionele keuken te staan, door te doen, te proeven, te falen en opnieuw te proberen. De praktijk is je grootste leermeester.
Kan je iets vertellen over je carrière?
Ik was meer dan 20 jaar de rechterhand en de sous-chef van Pierre Wynants in Comme Chez Soi. Verder was ik ook een tijdje aan de slag in “La Pérouse” als chef de partie en in “La Sirène d’Or” als rechterhand van de chef.
Ik was ook twee keer coach van de Belgische delegatie tijdens de Bocuse d’Or, en we behaalden eens een negende en een elfde plaats. Ik heb ook 9 jaar voor Belgocatering gewerkt, en thans ben ik als kooktecnisch adviseur verbonden aan Rational Belgium.
Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk je op in het vak?
Ik kon altijd uitstekend opschieten met Pierre Wynants, met wie ik jarenlang heb samengewerkt. Ik heb nog steeds veel bewondering voor hem.
Wat betekent de toetreding tot de vereniging voor jou?
Je krijgt er erkenning voor het harde werk dat je hebt verricht en nog steeds verricht. Je ontmoet er collega’s – mensen voor wie ik ook veel respect heb – en dan komt er heel wat emotie naar boven. Het is op zich al een mooie vereniging, en een plek waar je altijd bijleert.