Koen Gelaes

Top Traiteur Catering Home-cooking
chef

Koen Gelaes

Hof te Rhode
Rodestraat 7
3290 Diest
T: +32 (0)13 33 36 09
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Frank fol
Jacques Colemont

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Mijn moeder en vader waren kookouders bij de Chiro, en ze gingen ook bij de Boerinnenbond soupers koken en op zaterdag trouwfeesten doen. Ik ben eerst braaf naar het gewone middelbaar geweest, maar dat was echt mijn ding niet. Hotelschool leek me wel iets en het werd VTI Ter Hercke, in Herk De Stad.
Koken is gewoon datgene wat ik graag doe en al wil doen sinds mijn 12 jaar. Ik heb altijd graag gegeten, en lust ook alles!

Waar heb je het vak geleerd?
Op mijn veertiende ben ik gaan werken in een slagerij in Schaffen en daarna deed ik vakantiewerk in de “Sanglier des Ardennes” bij Mastercook Maurice Cardinael. Mijn schoolstage deed ik bij wijlen Felix Alen in Hof te Rhode. En het klikte tussen ons. Eens afgestudeerd vroeg Felix me om vast bij hem te komen werken in de keuken. Ik heb zowat alles gedaan: van commis tot souschef.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Als cateraar volgen wij zeker en vast de wensen van de klant. De basis van waaruit we starten is wel meestal Frans-klassiek. Lichter dan vroeger, maar wel nog met echte zelfgetrokken fonds en bouillons. Gerechten met frisse Aziatische toetsen. Zout proberen we zoveel mogelijk te vervangen door ansjovis of vissaus, en we maken gebruik van veel verse kruiden.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op in het vak?
Uiteraard Felix Alen van wie ik het vak heb geleerd gedurende 25 jaar.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Ik ben fier om in de voetstappen van Felix Alen te kunnen treden. Het is belangrijk dat Hof te Rhode opnieuw een Mastercook heeft.
Als Mastercook kan je je passie doorgeven aan de jongere generatie en ze op die manier goesting doen krijgen in het vak. Ook samen de Belgische gastronomie op de kaart zetten. We moeten niet te bescheiden zijn, als je ziet hoeveel sterrenchefs we in België hebben! Overal in België kan je goed eten! 
Het is ook leuk om collega’s – er zijn ook een paar grote cateraars bij The Mastercooks of Belgium – te ontmoeten en te bekijken hoe zij de dingen aanpakken, hoe zij bijvoorbeeld het steeds nijpender personeelsgebrek oplossen. Dit zijn zaken die ik samen met de andere Mastercooks kan bespreken en, wie weet naar ondersteuning toe, we elkaar misschien wel kunnen helpen.