Isabelle Arpin

Top Restaurants
chef

Isabelle Arpin

Auberge du Château de Leignon
Rue du Sacré-Coeur 1
5590 Ciney
T: +32 (0)471 79 32 09
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Frank Fol 
Bart De Pooter

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Helemaal niet. Ik ben er maar laat mee begonnen. Ik hielp een vriend die een restaurant had – ik deed een master in financiën en rechten aan de Universiteit van Parijs – en het was een trigger, een openbaring. Dit sprak mij aan, ik hield van de producten, de esthetiek van de keuken, een geheel van zaken die me deden besluiten om het roer volledig om te gooien.

Waar heb je het vak geleerd? 
Omdat ik voor deze vriend werkte, besloot ik niet verder te studeren aan de universiteit en schreef ik me in voor de hotelschool in Duinkerken. Met diezelfde vriend heb ik nog een aantal stages gevolgd in Franse sterrenzaken, maar in het Casino van Middelkerke bij Marc Boin, die net een ster had behaald, heb ik heel veel geleerd. Ook tijdens mijn reizen heb ik veel geleerd.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Mijn keuken is gepassioneerd, vrij mondiaal en geïnspireerd door veel van mijn intercontinentale reizen. Ik werk nochtans veel met lokale producten en altijd met seizoensproducten. In België vind je heel wat producten die je een paar jaar geleden nog niet kon vinden. Omdat we ons in Leignon op het platteland bevinden, is het gemakkelijk om lokale producenten te vinden. Voor de rest is mijn keuken niet veel veranderd ten opzichte van vroeger, het zijn altijd verrassende smaakcombinaties, zoals maïs met kaviaar en ansjovis, oester met foie gras, aardpeer en gerookte thee of makreel met framboos en manchego,… dat soort combinaties.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik hou van Olivier Roellinger in Cancale; hij werkt ook veel met kruiden en specerijen. Ik ben er al een paar keer geweest en heb de kans gehad hem te ontmoeten toen hij in mijn restaurant in Brussel kwam eten. Het was echt een leuke ontmoeting. Daarna bewonder ik ook iemand als Pierre Gagnaire. Ik hou van zulke mensen die ondanks de tegenslagen vooruit blijven gaan.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het is de moeite waard om deel uit te maken van een vereniging met erkende chefs, en representatief voor de Belgische keuken.