Frédéric Picot

Top Restaurants
chef

Frédéric Picot

La Villa du Hautsart
Rue de Hussompont 29
1370 Melin
T: +32 (0)10/81.40.10
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Olivier Wilbers
Cédric Poncelet

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Kok, nee, maar ik besefte het vrij snel. Na mijn opleiding, werkte ik voornamelijk in de zaal voordat ik naar “Fonteyne The Kitchen” ging, waar ik me als kok-verkoper met keukenactiviteiten in aanraking kwam.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik ging naar de hotelschool Ilon Saint-Jacques in Namen. Mijn eerste functie als keukenchef was bij Autoworld in het Jubelpark, voor het restaurant “La Table d'Upignac” met Philippe Wilbers van 2003 tot 2006. Even later kreeg ik de kans om een ​​restaurant in Ottignies over te nemen met verse pasta en couscous als specialiteiten. Twee jaar lang deed ik er heel alleen de keuken en de zaal met 32 ​​zitplaatsen.

Na een passage in “Le Sablon rouge” in Brussel en een golfbaan, werd ik door Olivier Wilbers aangenomen als keukenchef in “Villa du Hautsart”.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Ik wil echt de voorkeur geven aan alles wat lokaal is. Ik ga bijvoorbeeld niet op zoek naar uien uit Nieuw-Zeeland. Ik werk heel graag met varkensvlees, vooral filet mignon, die ik op lage temperatuur gaar voordat ik die grill en er rozemarijn aan toevoeg.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Dit is een moeilijke vraag omdat iedere kok zijn of haar eigen identiteit heeft. Ik kijk veel kookprogramma’s op TV en ik lees veel kookboeken die mij enorm inspireren. Als ik toch iemand moet noemen, is dat Yannick Alléno.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Voor mij staan de Mastercooks in de eerste plaats voor respect voor de lokale gastronomie en culinaire tradities. Ze volgen ook de tendensen en wat er gebeurt in de sector, en vooral alles wat ecologie aangaat. Werken met lokale producten, verspilling vermijden,…