Didier Galet

Top Restaurants
chef

Didier Galet

Didier Galet
Rue du Grand Bru, 27
4140 Sprimont
T: + 32 (0)4 382 35 60
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Frank Fol 
Robert Van Duüren 

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ik kom uit een familie van bakkers-patissiers. Mijn grootvader, nonkel, kozijnen en peter waren allemaal bakkers, maar mijn moeder wilde absoluut niet dat ik er een werd. Ze vond me niet sterk genoeg voor dit zware vak. Ik mocht van haar zelf niet overwegen om in dit vak te stappen. Ik zat toen in het VSO en keek altijd uit naar de kooklessen. Zo zag mijn moeder dat ik kok wilde worden.

Waar heb je het vak geleerd? 
Omdat mijn moeder vond dat ik een perfecte scholing moest hebben, heb ik eerst een jaar hotelschool in Spa gevolgd, en nadien zocht ze voor mij een leercontract. Ze vond die in een van de mooiste eethuizen van die tijd: Hostellerie Lafarque in Pepinster. Chef Lafarque, bij wie nooit een conserve in de keuken kwam en versheid van de producten primordiaal, was voor mij een schitterend voorbeeld en een echte mentor. Het is ook bij hem dat ik mijn vrouw Christiane leerde kennen.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Ik probeer altijd bij de smaak en het product te blijven, dit is wat de creatie van mijn menu begeleidt. Ik ben misschien van een oudere generatie, maar ik ben van mening dat als je veel geld uitgeeft aan een maaltijd, je een product moet hebben dat volgt. We kunnen kreeft en langoustines serveren, maar ik kan ook Ondenval-forel serveren, die heel voortreffelijk is. Wij hebben ook veel lokale producten.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik heb de kans gehad om de heer Lafarques te hebben gekend, die mijn mentor was, wat al best goed is. Hij liet me kennismaken met restaurants en chef-koks zoals Jean-Pierre Bruneau, Claude Dupont,...

Ik ontdekte zelf Troisgros: het was schitterend. Voor mijn 40ste verjaardag kreeg ik de kans om met restaurant-vrienden de “Fat Duck” in Engeland te gaan bezoeken. Het was een uitzonderlijke ervaring. Met als thema “de zee”, hebben ze onze zintuigen wakker gemaakt door ons met een koptelefoon naar een soundtrack te laten luisteren dat de smaak van de gerechten transformeerde; een echte ervaring. Sang-Hoon Degeimbre is ook goed bezig. Vandaag zou ik er van kunnen dromen om bij Pierre Gagnaire te gaan eten.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
De kwaliteit van de groep chefs die de The Mastercooks of Belgium uitmaakt, is zeer hoog. Het is volgens mij een generatie die er vaart in wil zetten. Ik ben dus beschikbaar om de vereniging te helpen, nota bene in mijn eigen regio.