David Grosdent

Top Restaurants
chef

David Grosdent

L’Envie
Helkijnstraat 38
8554 Zwevegem
T: +32 (0)56 22 19 83
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Maxime Collard 
Alain Deluc

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ja, van kleins af al speelde ik met mijn keukentje. Mijn grootvader had een hotel in Eupen. Ik ben dan hotelschool gaan volgen aan het Institut Notre-Dame in Fleurus. Nadien nog aan de slag gegaan bij l’ Ecailler, maar steeds gedroomd van een eigen zaak.

Waar heb je het vak geleerd? 
Overal waar ik heb gewerkt, heb ik iets geleerd en kreeg ik een specialisatie onder de vingers. In de Barbizon bij Mastercook Alain Deluc leerde ik bij met vlees werken, en in “L'Ecailler du Palais Royal” in Brussel met vis. In “Manoir de Lébioles” leerde ik garnituren bereiden en in de “Sea Grill” bij Yves Mattagne, leerde ik sauzen maken en dankzij mijn functie als souschef ook een team leiden. Allemaal uitstekende leerscholen. Als we praten over de bereiding van een echte saus, een echte visfilet, een echte reebout, dan gaat er niets boven de oudere generatie chefs.
Een van de andere zeer mooie ervaringen die me is bijgebleven zijn de zes maanden dat ik bij Mastercook Jean-Baptiste Thomaes in “Château du Mylord” woonde.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Hedendaags en creatief met zoveel mogelijk Belgische topproducten zoals wild uit onze Ardennen. Werken met kwaliteitsproducten, perfecte gaartijden, mooie sauzen, zo stel ik me de keuken van vandaag voor en dat is ook de keuken van l’Envie.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Mastercook Jean-Baptiste Thomaes, was niet alleen een echte vader voor ons allemaal, maar is ook een van de chef-koks die de meeste indruk op me heeft gemaakt en me veel heeft geleerd. Samen met Eddy Van Maele, die echt met alle conventies gebroken heeft, zijn het geweldige chefs die ik respecteer en waarvan we nog altijd veel kunnen leren. Gelukkig hebben we zulke koks, zoals ook Peter Goossens, die ons de weg hebben gewezen! In Frankrijk denk ik aan Olivier Nasti, van het restaurant La Table d’Olivier Nasti ** als een van de chef-koks die ik bijzonder waardeer.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
The Mastercooks of Belgium is een vereniging die op dit moment voor ons koks de beste vertegenwoordiger is. Iedereen die lid is vertegenwoordigt de elite van de Belgische chefs. Dankzij de vereniging kunnen we geweldige ideeën, ervaringen en ontdekkingen delen en uitwisselen. En dat is heel belangrijk voor ons allen.