Bram Simons

The Young Masters
Top Restaurants
chef

Bram Simons

Restaurant Emiel
Vismarkt, 6
2800 Mechelen
T: +32 15 33 79 79
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Mijn peters zijn Patrick De Gendt uit Lierde en Dieter Fleurinck van Silo’s in Boortmeerbeek. Deze chefs hebben een grote invloed gehad op mijn culinaire reis. Ze zijn beiden bekend om hun verfijnde technieken en passie voor lokale ingrediënten. Dieter Fleurinck, mijn mentor, bracht me ook de waarde van innovatie en toewijding bij.

Wist je altijd al dat je kok zou worden?
Ik wist het vrij vroeg, al vanaf mijn tweede jaar op het college in Mechelen. Toen ik mijn ouders vertelde dat ik kok wilde worden, hebben ze me eerst het derde jaar in het college laten afmaken, maar uiteindelijk zagen ze ook mijn passie en mocht ik naar de hotelschool. Ik startte in het vierde jaar aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar mijn culinaire avontuur echt begon.

Waar heb je het vak geleerd?
Tijdens mijn studies in de hotelschool deed ik waardevolle ervaring op in verschillende stageplaatsen, waaronder bij Mastercook Axel Colonna-Cesari van Centpourcent en bij Bruno Iwens van het Witte Goud in Leest. Daarnaast heb ik enorm veel geleerd van Dieter Fleurinck, mijn chef bij Silo’s in Boortmeerbeek, die me heeft laten inzien hoe je met toewijding en passie de beste gerechten kan creëren. 

Hoe omschrijf je jouw keuken?
Mijn keuken staat voor een pure, eerlijke aanpak met een sterke focus op lokale kwaliteitsproducten. Ik probeer mijn klanten uit hun comfortzone te halen door gebruik te maken van minder bekende producten en technieken. Mijn liefde voor Noordzeevis, gecombineerd met onze unieke ligging op de Vismarkt in Mechelen, heeft geleid tot de keuze voor een visrestaurant. Ik wil dat elk gerecht een eerbetoon is aan de rijkdom van de Noordzee.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik kijk op naar elke chef die dagelijks streeft naar perfectie en altijd voor de beste kwaliteit gaat. Hoewel mijn keuken niet direct lijkt op die van hem, bewonder ik Kobe Desramaults enorm. Hij weet met eenvoudige ingrediënten indrukwekkende gerechten te creëren. Het lijkt wel alsof hij kan toveren.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
De toetreding tot “The Mastercooks of Belgium” is een enorme eer voor mij. Het is een prachtige erkenning van mijn werk en een geweldige kans om te leren van de besten in het vak. Ik kijk ernaar uit om ideeën uit te wisselen en te groeien binnen deze prestigieuze groep. Mijn doel is om de kwaliteit van mijn gerechten voortdurend te verbeteren en elke dag onze gasten een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden.