Patrick de Gendt

Top Specialists
Top Traiteur Catering Home-cooking
chef

Patrick de Gendt

Catering-Events bvba Eurotraiteur
Strichtstraat 31
9570 Lierde
T: +32 0477 23 57 88
Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Frank Fol 
Jean-Baptiste Thomaes

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Mijn grootvader was maître d’hotel in een Brussels restaurant en vertelde steeds heel gedreven over zijn horecaleven. Toen ik veertien was, wilde ik kokschool gaan volgen, maar ik mocht niet van mijn ouders. Mijn opa zorgde ervoor dat ik in het weekend kon meewerken bij een beenhouwer-traiteur die ook leraar in COOVI was. Zo hebben mijn ouders finaal toegegeven.

Waar heb je het vak geleerd? 
Na mijn schooltijd ging ik werken in enkele Brusselse huizen waaronder “Le Vieux d’Agen” in Koekelberg bij Jos Goffin. Hij was ook sportredacteur bij Het Laatste Nieuws en dat was heel plezant want iedereen uit het voetbal- en koersmilieu, kwam er eten. Paul Van Himst is nog steeds een goede vriend.
Daarna werkte ik 6 maanden in “Ter Polder” in Nieuwpoort, waar ik de kok die een ongeval had gehad verving. Een ongelooflijke leerschool want ik moest er volledig zelfstandig werken. Terug in Brussel ontmoette ik iemand die een topbrasserie had op de Grote Markt in Halle en ben ik daar begonnen. In die periode deed ik ook veel - en graag - mee aan wedstrijden. Ik was daar heel ambitieus in en werd onder andere ‘Mosselkok van België’, ‘Beste Viskok van België' en kreeg ik de 'Eerste Prijs Kunst en Gastronomie van Vlaanderen'.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
In de restaurants waar ik heb gewerkt, stak ik enorm veel creativiteit in mijn gerechten en wilde altijd nieuwe dingen proberen. De nieuwe keuken volgen zowel in binnen- als buitenland, maar altijd met oog voor het product en voor kwaliteit. Ook nu nog. Ik heb een passie voor BBQ. Met het Ninoofse BBQ-team Wettels on Fire heb ik al aan verschillende culinaire BBQ-kampioenschappen meegedaan en ook al mooie prijzen behaald. Gedurfd vernieuwend grillen, mag je wel mijn signatuur noemen.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik kijk op naar mensen met dezelfde passie voor kwaliteit, productkennis, streekgebonden producten, maar ook de wereldkeuken. Voorbeelden waren onder andere Jean Pierre Bruneau en Freddy Vandecasserie. Maar nu kijk ik op naar de jonge generatie. We hebben in ons landje veel jonge topchefs zoals Tim Boury die moeten ondersteund worden. Mijn uitdaging binnen The Mastercooks of Belgium.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
In de eerste plaats omdat het de meest prestigieuze gastronomische vakorganisatie is in België en in het buitenland. In de tweede plaats omdat ik ook ambitieus ben en niet alleen kok maar ook culinair adviseur ben, en mijn kennis en passie wil doorgeven aan vooral jongeren. 
De reden waarom ik met collega-Mastercook Jo Nelissen samenwerk om jonge mensen aan te trekken om Young Master te worden.