Alexandru Sapco

The Young Masters
Top Restaurants
chef

Alexandru Sapco

La Bonne Chère
Rue Notre Seigneur 19
1000 Bruxelles
T: +32 02 523 75 55
Facebook link Facebook link
Over

Alexandru Sapco, chef van restaurant Bonne Chère in het hartje van de hoofdstad en door Gault-Millau uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar in 2022, ontdekte het restaurantwezen toen hij zijn carrière begon als afwasser... Maar dat heeft hem er niet van weerhouden om een van de meest veelbelovende talenten van de Belgische keuken te worden, en hij is erg trots om als Young Master toe te treden tot de Mastercooks-familie!

Interview

Wist u altijd al dat u kok zou worden?

Helemaal niet... Ik kwam in 2011 uit Moldavië in België aan en begon een studentenjob als afwasser. Toevallig gaf een commis in het restaurant waar ik werkte zijn baan op en bood de baas mij de kans om mee te helpen in de keuken. Zo hield ik voor het eerst een mes vast. Ik werd verliefd op het vak en besloot mijn studie op te geven en de sprong te wagen.

Dus toen bent u echt begonnen?

Ik heb het vak echt geleerd bij Vincent Thomaes gedurende vijf jaar, toen hij de Wine Bar in de Duivenstraat had Daar heb ik alles kunnen uitproberen en het vak van restauranthouder echt geleerd. Tegelijkertijd kon ik mijn studie aan het EFP voortzetten, waardoor ik toegang kreeg tot het beroep. In die periode werd ik gecontacteerd door de familie Litvine en werd ik gedurende twee jaar chef bij Odette en Ville. Maar de sfeer en de keuken bevielen met niet, dus besloot ik te stoppen.

U besloot toen om op eigen wieken te drijven...

De voormalige Idiot du Village moest worden overgenomen... We gingen in 2019 aan de slag en in 2020 volgde de lockdown, als je begrijpt wat ik bedoel... Maar we zijn er nog steeds, ondanks alles wat er is gebeurd...

Hoe zou u uw visie op koken omschrijven?

Ik heb altijd geloofd in een evenwicht tussen land, zee en planten. Ik ben vooral dol op 'land en zee'-gerechten, zoals octopus met bloedworst, een klassieker van het huis. Maar ik ben ook erg gehecht aan lokale producten... Een van onze andere grote successen is bijvoorbeeld de cheesecake van Herve... .

Geeft u de voorkeur aan een kaart of aan een menu?

Aanvankelijk boden we vier voorgerechten en vier hoofdgerechten aan. Daarna lanceerden we een gastronomisch menu. En gezien het succes van dat menu bij onze klanten, bieden we nu alleen nog maar dat menu aan, althans 's avonds, terwijl we de kaart voor ‘s middags hebben behouden. Ook al kunnen bepaalde suggesties daarvan aan het avondmenu worden toegevoegd... .

Wat betekent uw toetreding tot de Mastercooks-familie voor u?

Een enorme eer! Bovendien geeft het me de kans om veel dingen te delen met collega's, om van gedachten te wisselen met degenen die deel uitmaken van dezelfde familie van professionals...