Michel Borsy

Top Restaurants
chef

Michel Borsy

Les Eleveurs
Suikerkaai 1 A
1500 Halle
T: +32 02 361 13 40
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Pascal Devalkeneer
Cédric Poncelet

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Als kind woonde ik in de wijk Het Rad in Anderlecht, heel dicht bij het Ceria. En zo ver ik me kan herinneren, heb ik altijd gezegd dat ik kok zou worden. Mijn ouders zaten nochtans totaal niet in het vak, maar voor mij was het een echte roeping. Op de een of andere manier, ook al is het niet erg origineel, was het grotendeels door te kijken naar mijn grootmoeder die heerlijke gerechten klaarmaakte, dat ik besefte dat koken een vak voor mij was.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik heb opleiding gevolgd aan Ceria en in 1993 afgestudeerd. Tijdens mijn studies werkte ik in een klein buurtrestaurant - Le Petit Canard in Berchem - waar ik elk weekend extra’s deed. 

Ik ben chef geworden dankzij de vele ervaringen die ik heb kunnen opdoen in verschillende toprestaurants zoals Chalet de la Pede, Villa d’Este, restaurant Michel D in Sint-Genesius-Rode, Café Wiltcher's in het Conrad hotel, L’Epicerie restaurant van het hotel Méridien in Brussel, Chalet de la Forêt, Bon Bon, Rouge Tomate en restaurant Gaspard. 

Hoe omschrijf je jouw keuken?
Mijn keuken is een keuken met producten die ik zelf elke dag met veel plezier zou kunnen eten.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
In Frankrijk is dat Yves Camdeborde. Net als hij doe ik er alles aan om de klant tevreden te stellen, tot in de kleinste details: de kwaliteit van de keuken, de glimlach van de ober, de extreme aandacht voor de klant, mooie gerechten die er toe doen,...

In België is dat Alexandre Dionisio. Hij heeft een immens respect voor de producten en het seizoen, waar hij graag mee werkt en deze sublimeert. 

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Er bestaan veel culinaire verenigingen. Maar The Mastercooks of Belgium is voor mij altijd de belangrijkste geweest en de meest representatieve voor het beroep op een bepaald niveau. Ik herinner me de indruk die het op me maakte toen Christophe Hardiquest werd toegelaten. Dus toen mij werd voorgesteld om toe te treden tot de vereniging, heb ik met Andy De Brouwer en Pascal Devalkeneer gesproken en zij hebben mij sterk aangemoedigd.