Alexandre Ciriello

The Young Masters
Top Restaurants
chef

Alexandre Ciriello

L'Horizon
Rue du Moulin 50
1325 Dion-Valmont
T: 010 22 75 65
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Cédric Poncelet 
Robert Van Duüren

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Mijn ouders hadden een klein buurtrestaurant in Waver. Nochtans was het restaurantwezen niet echt iets waar ik van droomde. Ik had immers een beetje geleden onder het gebrek aan beschikbaarheid van mijn ouders dat uiteraard te wijten was aan hun restaurant. Ik was vaak alleen en aanvankelijk dacht ik dat ik dat soort leven niet echt wilde. Maar na een nogal moeilijk schooltraject heroverwoog ik het en schreef me in bij het IPES Wavre, meer bepaald bij de Provinciale Hotelschool Pierre Romeyer.

Waar heb je het vak geleerd? 
Dat was tijdens de stages in het kader van mijn studies. Ik heb het geluk gehad stage te kunnen doen bij Mastercook Peter Goossens in Hof van Cleve in Kruishoutem, maar ook bij Mastercook Yves Mattagne in de Sea Grill. Ik heb toen nog met Yves Mattagne gewerkt in de Sea Grill maar ook in het Atelier in Tour et Taxis. Daarna ging ik aan de slag bij Maxime Colin in Kraainem.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Ik denk dat ik mezelf kan definiëren als een relatief eigentijdse kok. Ik respecteer natuurlijk de traditie, dat is belangrijk, maar ik identificeer me niet met klassieke bereidingen. Het moet gezegd worden dat ik nog jong ben en dat mijn keuken nog evolueert. Ik heb dus nog niet echt een ‘signatuurgerecht’, behalve misschien mijn knipoog naar de taart van Chaumont-Gistoux. Elk restaurant heeft zijn eigen stijl. Ik voel me een beetje als een ontdekkingsreiziger. Ik neem risico's.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ongetwijfeld Yves Mattagne. Hij is een echt voorbeeld voor mij. Ik heb onder meer deelgenomen aan “Objectif Top Chef” en ik kan je verzekeren dat Yves Mattagne qua professionele kwaliteiten niet hoeft onder te doen voor Philippe Etchebest, ook al is deze laatste ongetwijfeld meer gemediatiseerd.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Het grootste voordeel is dat je contacten kunt leggen met andere chefs. Want als je met een klein team werkt, heb je minder gelegenheid tot ontmoeting. Het is altijd leuk om te kunnen praten met andere professionals in je vakgebied. Het andere voordeel is ook dat we op Belgisch niveau kunnen werken aan de verdediging van ons gastronomisch erfgoed.