Twee bereidingen van lam, Kasteel Rubus Framboise, knolselder, chioggiabiet en girolles

4
vlees gerecht
90
Ingrediënten
  • 2 lamsfilets

Saus

  • 3 dl lamsfond
  • 1 dl Kasteel Rubus Framboise
  • Peper en zout
  • Boter

Stoofpotje van lam

  • Restjes van de lamsfilets
  • 1 sjalot
  • 1 dl Kasteel Rubus Framboise
  • 3 dl lamsfond
  • Laurier
  • Tijm
  • Kruidenmengeling Nordic Flair (peper, rode biet, jeneverbes, kruidnagel, …)

Hollandaise met Kasteel Rubus Framboise

  • 55 g eigeel
  • 40 g Kasteel Rubus Framboise
  • 10 g rode wijn
  • 90 g boter
  • 1 g zout

Groenten

  • ½ knolselder
  • 1 dikke chioggiabiet
  • Mini girolles
  • 8 krieltjes
  • 1 bakje Vene Cress

Krokant van knolselder

  • 100 g gekruide knolselderpuree
  • 30 g palatinose
  • 3,5 g glucose

Gevriesdroogde frambozen

Bereidingswijze

Lamsfilet

  • Maak de lamsfilets schoon en bewaar de restjes voor het stoofpotje.
  • Snij de filets in twee, rol ze op in vershoudfolie en trek daarna vacuüm.
  • Gaar de lamsfilet gedurende 23 min sous-vide op 56°C en laat afkoelen in een ijsbad.

Saus

  • Laat de lamsfond samen met het Kasteelbier voor de helft inkoken en werk af met boter, peper en zout.

Stoofpotje

  • Stoof de sjalot met de restjes van het lamsvlees aan.
  • Blus met Kasteelbier en lamsfond.
  • Voeg de kruiden toe en laat op een zacht vuurtje koken.

Hollandaise met Kasteel Rubus Framboise

  • Doe alle ingredienten samen in een kookzak en trek vacuüm.
  • Gaar dit 15 min sous-vide op 64°C.
  • Giet alles in een sifon en houd warm.

Groenten

Knolselder

  • Maak de knolselder schoon, snij er dikke plakken van en steek cirkeltjes uit.
  • Kook de cirkeltjes knolselder beetgaar in gezouten water.
  • Maak met de restjes puree, kruid met peper en zout en houd warm.

Chioggiabiet

  • Gaar de ongeschilde biet 30 min op 180°C.
  • Schil de biet en steek cirkeltjes uit.
  • Maak met de restjes puree, kruid met peper en zout en houd warm.

Girolles

  • Maak de girolles schoon en bak ze à la minute.

Krielaardappelen

  • Was en kook de krielaardappelen gaar.
  • Bak ze à la minute.

Vene cress

  • Gebruik deze jonge scheuten als afwerking.

Krokant van knolselder

  • Mix alle ingredienten in de Thermomix op 85°C.
  • Smeer de puree in vorm uit op een bakmatje.
  • Bak de krokantjes op 125°C gedurende 30 min.
  • Rol de krokantjes op een cilinder.

Gevriesdroogde frambozen

  • Verkruimel de gevriesdroogde frambozen en zeef ze zodat er een fijn poeder van overblijft.

Serveer

  • Bak de lamsfilets aan in boter, kruid ze en plaats 3 min in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Verwarm de groenten en de krieltjes in de oven.
  • Dresseer de groentjes (afwisselend met de puree ertussen), samen met de krieltjes en het krokantje van knolselder.
  • Schik het gebakken lamsvlees naast de groenten.
  • Werk het geheel af met de gebakken girolles, Vene Cress en poeder van framboos.
  • Geef als bijgerecht in een apart kommetje het lamsstoofpotje, werk dit ook af met de verschillende groenten en een krokantje van knolselder.
  • Vul net voor het serveren het krokantje van knolselder met de mousseline en werk af met de crumble van framboos.