An Nelissen

Top Restaurants
chef

An Nelissen

't Pure Genot
Stationsstraat 138
3650 Dilsen-Stokkem
Facebook link Facebook link
Over

An Nelissen, chef van 't Pure Genot in Dilsen-Stokkem, raakte tijdens een studentenjob in de ban van het koken. Sinds 2019 heeft ze een eigen restaurant met gastenverblijf aan de Maaskant.

Interview

Gebeten door koken

An: "Vanaf mijn veertiende deed ik weekendwerk in een restaurant. Dat beviel me zo goed dat ik naar de Hotelschool in Hasselt ben gegaan. Ik liep stage bij Bert Meewis in de Slagmolen en raakte daar echt gebeten door het vak. Toch ging ik na mijn afstuderen niet werken in een restaurant, maar kookles geven aan een middelbareschool met een koksopleiding.

"Na 10 jaar in het onderwijs besloot ik in 2016 volop te gaan voor mijn passie: een eigen restaurant. Het werd een klein huurpandje in Maaseik. In 2019 hebben mijn vriendin Emilia - die ook gastvrouw is - en ik dan dit pand gekocht in Dilsen-Stokkem. Na een grondige verbouwing opende 't Pure Genot in juli 2019 de deuren. We wilden van bij het begin ook een kleine B&B. Leuk voor mensen die 's avonds willen blijven slapen en de mooie Maaskant willen ontdekken. De B&B voorzagen we voor openen voorjaar 2020. (zucht) Jawel, daar was corona en alles ging dicht. Het werd voorjaar 2021."

Puur en kraakvers

An: "We runnen de zaak met ons twee en hebben een vaste medewerker die naast mij in de keuken staat, maar ook probleemloos de bediening doet. Het werkt ook omgekeerd, indien nodig komt Emilia ook helpen in de keuken. In het weekend hebben we een vaste jobstudent. Ons team is niet groot maar wel goed.

"Duurzaamheid is heel belangrijk. Mijn producten komen van heel dichtbij: kaasjes van Achel, Belgisch blauw van een boer hier uit Stokkem. Groenten en kruiden komen zoveel mogelijk uit onze eigen tuin. Puur, kraakvers en zonder voedselverlies door lange afstand. In de keuken gebruiken wij het principe van 'no food to waste'. Het zet je aan tot creativiteit.

"Mijn inspiratie haal ik uit lezen, foto's kijken, internet, zelf gaan eten, klanten bevragen en bijscholing volgen bij Horeca Forma. Binnen dit en een jaar wil ik alle bijgerechten veganistisch hebben. De opleiding komt daarbij goed van pas, want je moet compleet anders gaan denken. Maar... ik wordt GEEN veganistisch restaurant. Dat wil ik niet, ik ga nooit vlees, vis, schaal- en schelpdieren laten vallen en zal ook nooit vervangers gebruiken, die zitten bomvol stoffen die niet goed zijn. Ik wil het puur houden.

"Mijn lievelingsgerecht is steak tartaar, mijn best verkochte gerecht kreeft, al heb ik dat zelf nog nooit gegeten want ik heb een zware allergie aan vis, schaal- schelpdieren. (lacht) Ik maak ze wel klaar, met handschoenen aan en krijg feedback van mijn team."

Vrouwelijk of mannelijk

An: "Zelf ben ik wat voorzichtig, wil voor iedereen goed doen, als mijn klanten iets speciaals vragen, ben ik er soepeler in dan mannen. Ligt allicht aan mezelf. (lachend) Vrouwen zijn properder en secuurder, mannen nonchalanter en iets minder proper."

Kandidaat Mastercook

An: "Jacques Colemont vond dat ik me kandidaat moest stellen. Bert Meewis werd mijn tweede peter. Ik vind het heel boeiend, kijk ernaar uit om nieuwe collega's te ontmoeten en andere benaderingen van ons vak te ontdekken. Iedereen leeft immers wat in 'zijn' wereldje. En... er zijn (te) weinig vrouwelijke chefs in de vereniging!"