Wie wordt de Ster van de Belgische keuken © 2018 ?

De nieuwe editie van de wedstrijd Ster van de Belgische keuken© gaat dit jaar door op zondag 21 oktober tijdens het Salon Megavino in Brussels Expo (Heizelpaleizen Brussel).
Het grootste wijnsalon van de Benelux viert dit jaar haar 20ste editie en zet voor deze gelegenheid Belgische wijnen in de kijker. Het salon start op vrijdag 19 oktober en eindigt in schoonheid op 21 oktober met de wedstrijd van de Ster van de Belgische keuken© georganiseerd door de Mastercooks van België. 
De wedstrijd is een initiatief van Mastercooks voorzitter Frank Fol en Pierre Wynants, de driemaal met een ster bekroonde voormalige chef van het restaurant Comme Chez Soi. De wedstrijd start met een halve finale waarbij vier geselecteerde kandidaten hun recept moeten bereiden waarbij vervolgens twee overgebleven chefs strijden voor de finale. 
De wedstrijd van de Ster van de Belgische keuken© wordt om de 2 jaar georganiseerd. De winnaar vertegenwoordigd België tijdens de internationale ‘Global Chefs Challence’ van de World Association of Chefs’ Societies. Het internationale luik wordt georganiseerd in samenwerking met het ‘National Culinary Team-Belgium’.
Op het programma van zondag 21 oktober: halve finale en finale.
Tijdens de halve finale moeten 4 kandidaten een gerecht bereiden waarvan het recept op voorhand door een jury werd geselecteerd.
Voor deze editie is het thema eveneens Belgisch en moeten de kandidaten werken met zoveel mogelijk producten van bij ons met paddenstoelen als verplicht product. De bereiding moet eveneens samengaan met een bier uit het gamma van de brouwerij Moortgat. Naast deze bereiding moeten de kandidaten ook een klein koffiegarnituur maken op basis van Callebaut chocolade dat samengaat met een Nespresso koffie. De kandidaten staan zelf in voor de keuze van borden en glazen om hun gerecht met het passende bier te presenteren.
 
De vier teams voor de Ster van de Belgische keuken 2018 © zijn:
 
Van het Restaurant Louise 345 in Brussel
Kandidaat chef : Benjamin Belot (24 jaar)
Commis : Ashley Delporte (22 jaar)
Sommelier : Alexandre di Cujo (28 jaar)
Coach : Isabelle Arpin, Chef van het Restaurant Louise 345
 
Van het Restaurant Maste in Gent
Kandidaat chef : Sam van Houcke (35 jaar)
Commis : Simon Caboor (19 jaar)
Sommelier : Stefanie Van Nieuwenhuyze (30 jaar)
Coach : Broes Tavenier, Chef van het Restaurant ‘t Vijfde Seizoen in Aalter
 
Van het Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen
Kandidaat Chef : Louis Broos 
Commis : Maurice Cogghe
Sommelier: Tine Kok 22 jaar
Coach : Seppe Nobels
 
Van het restaurant La Distillerie in Bourglinster (Groothertogdom Luxemburg)
Kandidaat chef : Archibald De Prince (27 jaar)
Commis : Nathan D’Hoest (21 jaar)
Sommelier : Kevin July (27 jaar)
Coach : Paul Fourier, Chef van het Restaurant La Pomme Cannelle – Hôtel Le Royal, in Luxemburg-stad.
 

Zondag 21 oktober: het programma

Halve finale in de voormiddag 

De vier kandidaten worden om 9.15 uur stipt verwacht om zich voor te bereiden. Hun volgorde wordt bepaald door loting. De kandidaten beschikken over 15 minuten om hun materiaal en ingrediënten voor te bereiden. De eigenlijke kookproef duurt maximaal 1 uur en 45 minuten.

Finale in de namiddag

Tijdens de halve finale zullen 2 kandidaten worden weerhouden voor de finale DE STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© die tijdens de namiddag plaatsvindt.
Voor de finale moeten de kandidaten een nieuwe creatie ter plaatse maken met minimaal 2 Belgische garnituren in associatie met een Belgisch bier (Brouwerij Moortgat) geselecteerd door het organisatiecomité alsook een nieuw klein koffiegarnituur op basis van Belgische Callebaut chocolade met een aangepaste Nespresso koffie.
Voor de finaleproef wordt een mystery box met producten geplaatst aangevuld met basisfonds. Voor de creatie van de finalegerechten moet uitsluitend van deze ingrediënten gebruik gemaakt worden, maar het is niet verplicht om alles te gebruiken.
De twee finalisten worden om 12.45 uur in de keuken verwacht. Hun startvolgorde wordt bepaald door loting. De eerste kandidaat begint om 13.15 uur en begint met de voorbereiding om 13.45 uur. Het gerecht en de keuze van het bijbehorende bier worden geserveerd om 15.45 uur en de chocoladecreatie en de koffiekeuze worden geserveerd om 15.55 uur. De tweede kandidaat start om 13.20 uur en begint zijn voorbereiding om 13.50 uur. Het gerecht met het bijbehorende bier wordt geserveerd om 15.50 uur en de chocoladecreatie en de koffiekeuze worden geserveerd om 16.00 uur.
De proclamatie vindt uiterlijk om 17.00 uur plaats.

De prijzen

Buiten de titel STER VAN DE BELGISCHE KEUKEN© zal de winnaar België vertegenwoordigen tijdens de internationale ‘Global Chefs Challenge’ van de World Association of chefs’ Society. 
De finalist ontvangt eveneens een aantal mooie prijzen waaronder: 
  • Een GOUDEN RATIONAL oven met een waarde van 10.000 euro (www.rational.be)
  • Een MSC CRUISE voor 2 personen met een waarde van 3/500 euro (www.msccruises.be) 
  • Een messensset RON MASTERCOOKS (www.berghoffworldwide.com)
  • Een bon van PETER’S FARM met een waarde van 350 euro (www.petersfarm.nl)
  • Zijn gewicht in Callebaut chocolade (www.callebout.com)
  • Een privé coach voor de deelname aan de GLOBAL CHEF CHALLENGE (www.flandersfoodfaculty.be/nl/national-culinary-team)
  • Een mand met innoverende producten van METRO (www.metro.be)
  • Een bon van DIVERSEY met een waarde van 1.000 euro (www.diverseyolutions.com)
  • Een koksvest LE NOUVEAU CHEF THE STAR 2018. (www.lenouveauchef.com)

Aanvullende informatie

Het organisatiecomité
De wedstrijd en format “De Ster van de Belgische Keuken” is een initatief van Pierre Wynants en Frank Fol (Future Food bvba) . Tijdens de organisatie kunnen ze rekenen op de volledige steun van De Mastercooks van België. 
 
De kandidaten
Elke kok of professionele kok van Belgische nationaliteit of die sinds 5 jaar in een Belgisch restaurant werkt, kan zijn kandidatuur stellen om aan de wedstrijd deel te nemen. 
 
Voorselectie op provinciaal niveau. 
Tijdens de zomer van 2018 heeft de jury de ingediende recepturen met bijhorende kleurenfoto beoordeeld. 
Daarnaast diende elk van de kandidaten ook een dossier in te dienen met zijn curriculum vitae, en de volledige gegevens van zijn commis en de sommelier, die de kandidaat zullen ondersteunen indien hij door de nationale leesjury verkozen wordt tot één van de 4 finalisten. 
 
De leesjury bestaat uit Pierre Wynants (voorzitter van de wedstrijd), Frank Fol (voorzitter van de Mastercooks van België) en de Mastercooks Freddy Vandecasserie en Eric Martin.
 
Samenstelling van de teams
Een team is samengesteld uit een kandidaat, zijn commis, zijn sommelier en een coach. 
De kandidaat moet minstens 23 jaar oud zijn en maximum 38 jaar. 
De commis mag niet ouder zijn dan 23 jaar.
De sommelier moet minstens 23 jaar zijn.
De coach: mag de kandidaat mondeling steunen maar mag niet aanwezig zijn in de keuken of hem op ene of andere fysieke manier helpen. De aanwezig van de kandidaat en de coach tijdens de briefing is verplicht.
 
Keukenmateriaal:
De wedstrijd gaat door in vier indentieke keukens die door Megavino ter beschikking worden gesteld.
 
Afloop en duur van de wedstrijden
De 4 kandidaten beschikken over 15 minuten om hun materiaal en ingrediënten voor te bereiden. Voor de culinaire proef beschikken ze over maximaal 1.45 uur.
Voor de finale beschikken de 2 finalisten over maximum 2.30 uur, verdeeld in 30 minuten om hun gerecht te bedenken, de ingredienten te verzamelen en te keuken voor te bereiden. En 2 uur om hun bereiding concreet te realiseren.
 
De wedstrijdjury is samengesteld uit:
Voorzitter van de wedstrijd: Mastercook Pierre Wynants
Eregast: Hare Koninklijke Hoogheid prinses Alexandre van België
 
 
Gerechtsdeurwaarder : zie https://mastercooks.be/ster/jury.php
 
De 4 finalisten stellen hun gerecht samen met het begeleidende bier gedurende drie maanden voor in hun restaurant, met de vermelding van de wedstrijd Ster van de Belgische keuken©.
Info: www.mastercooks.be & www.megavino.be
Adres 21.10.2018: Megavino – Heizelpaleis – Belgiëplein 1, 1020 Brussel.