Vincianne Spronck

Top Traiteur Catering Home-cooking
chef

Vincianne Spronck

Spronck-Charlier
Les Trixhes,10
4890 Thimister-Clermont
T: +32 497 79 27 20
F: + 32 87 68 62 33
Facebook link Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Pierrot Fonteyne
Jean-Luc Pigneur

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Koken is een passie die ik deelde met mijn oma. Op 10-jarige leeftijd bakte ik al samen met haar de taarten, en vanaf die leeftijd wist ik dat ik kok wilde worden. Ik was niet zo goed op school, maar dat was ik wel in de keuken met mijn grootmoeder.

Waar heb je het vak geleerd? 
Ik ging naar de ”École Notre Dame” in Heusy, waar er een hotelafdeling was. Aan het einde van mijn studie wilde ik meteen bij een cateraar werken omdat ik graag verfijnd werk, maar ook graag grote koude buffetten maak. Zo adviseerde Pierrot Fonteyne mij om te solliciteren bij cateraar Jean-Luc Pigneur, tevens Mastercook. Na twee jaar keerde ik terug naar huis om bij mijn ouders te werken die een viswinkel hadden. Daar heb ik een cateringbedrijf bij uitgebouwd, omdat ik dat het liefste deed.

Hoe omschrijf je jouw keuken? 
Ik vind het erg leuk om vis te bereiden, maar combineer die altijd met veel groenten.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
Ik kan natuurlijk niet om Pierrot Fonteyne heen, die me veel heeft geleerd. Ik hou van mensen die delen. Mastercook Jean-Luc Pigneur is ook iemand die ik erg bewonder voor zijn professionele maar ook voor zijn menselijke waarden. Het is een loyaal persoon die graag zijn ervaringen deelt. Ik bewonder ook Sang-Hoon Degeimbre, die heel veel vernieuwing heeft gebracht in onze keuken. Loyaliteit en kennis delen zijn menselijke waarden die ik zeer belangrijk vind. 

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?

Ik ben vooral fier om lid te mogen zijn van de vereniging. Ook om zo ons land te vertegenwoordigen en de uitstekende Belgische producten te verwerken van vooral onze kleine producenten. Zelfs al zijn het maar kleine dingen. Als we allemaal een kleine geste doen, dan gaan we telkens een beetje vooruit. Het zijn kleine beekjes die grote rivieren maken. 

Ik heb jammer genoeg niet de tijd om me veel in te zetten. Ik ben moeder van twee kinderen en dat neemt buiten mijn professionele werk veel tijd in beslag. Misschien zal ik later wat meer beschikbaar zijn. Maar als moeder, als vrouw en als jonge kok kan ik me inzetten door goed te werken, in alle eenvoud en vanuit mijn hart door, zoals ik dat nu al doe, goede producten te verwerken zodat de klanten tevreden zijn.