Stéphane Grulois

Top Restaurants
chef

Stéphane Grulois

Restaurant Maxens
Chaussée du Roi Baudouin, 117
7030 Saint-Symphorien (Bergen)
T: +32 (0)65 84 59 45
Facebook link
Interview

Wie zijn je Peters?
Ik heb geen Peters, omdat het winnen van de wedstrijd “Eerste Kok van België” destijds (in 2010) toegang gaf tot de vereniging.

Wist je altijd al dat je kok zou worden? 
Ja, sinds mijn zesde. Ik zag mijn grootmoeder altijd koken, ze maakte dorpskeuken, altijd simpele dingen maar met veel smaak. Haar gerechten waren zo goed dat mijn kookkunsten vandaag de dag op deze lijken.  

Waar heb je het vak geleerd? 
Op mijn dertiende ging ik werken bij een cateraar en bleef ik me ontwikkelen in het vak. Na een opleiding aan de Pierre Romeyer Hotelschool in Waver en vervolgens aan de Ilon Saint-Jacques in Namen, werkte ik in verschillende hotels en werd assistent F&B manager. Op 32-jarige leeftijd had ik er genoeg van om te werken als kelner, en ben ik een cateringbedrijf begonnen. In 2010 won ik de prijs Eerste Kok van België, en het jaar daarop opende ik mijn restaurant; ik ben er nog steeds.

Hoe omschrijf je jouw keuken?
Een gepersonaliseerde keuken die even smakelijk als esthetisch is. Een kleurrijke en smaakvolle keuken met lokale en seizoensgebonden producten. 

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk jij op?
De grote chefs en hun prestigieuze keuken inspireren me enorm. Ik geniet er echt van om sommige van hun bereidingen te herwerken en grote klassiekers op mijn eigen manier aan te passen. Éric Frechon is een chef die ik enorm bewonder, net als Jean-François Piège of, bij ons, Yves Mattagne, Pierre Résimont en Arabelle Meirlaen die zeer fijn kookt en die veel zachtheid aan haar gerechten geeft.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
In 2010 kreeg ik de prijs van Beste Ambachtelijke Kok van België. Een prijs uitgereikt door de Vereniging van Meesterkoks. Dat opende de deuren van de Vereniging voor mij. Dit gezegd zijnde, geef ik toe dat ik tot dan toe, na elders teleurgesteld te zijn geweest, er niet echt op gebrand was om deel uit te maken van een vereniging. Sindsdien ben ik van gedachten veranderd en ben ik erg blij, vereerd en zelfs trots om lid te zijn.

The Mastercooks of Belgium is een kwaliteitslabel dat klanten aantrekt en ons veel erkenning verschaft. Zij weten dat het huis van een Mastercook altijd een adres is om te volgen, een garantie voor kwaliteit. En ik heb gemerkt dat sommige klanten me trouw blijven volgen sinds ik mijn restaurant heb geopend.